S-SF vil give flere dansk pas

Socialdemokraterne og SF er klar til at lempe reglerne for at få statsborgerskab. Søren Pind er forbløffet

Henrik Dam Kristensen vil lempe reglerne for at få dansk statsborgerskab. (Foto: Jens Dresling)
Henrik Dam Kristensen vil lempe reglerne for at få dansk statsborgerskab. (Foto: Jens Dresling)

Kravene til at få dansk statsborgerskab er 'gået over gevind', mener Socialdemokraterne og SF, som angriber kravene til sprog og samfundskendskab, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

- Først har man gjort det ekstremt vanskelig at få permanent opholdstilladelse. Og hvis man endelig er kommet igennem til permanent ophold, er det ekstremt vanskeligt at blive dansk statsborger efterfølgende.

Sådan siger Socialdemokraternes integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen.

S-SF vil sænke kravene i den såkaldte indfødsretsprøve, ligesom det ifølge partierne ikke længere skal være et krav at bestå den sværeste danskprøve, Dansk 3.

- Dansk 3 er målrettet folk, der har en lang, videregående uddannelse. Vi mener, at man kan være en lige god dansker, om man er ufaglært eller akademiker. Det sprogkrav er noget værre snobberi, siger SF's integrationsordfører, Astrid Krag, til avisen.

Hun ønsker mindre terperi i indfødsretsprøven:

- Noget af det svarer til dengang, man skulle lære kongerækken udenad. Det væsentlige må være, at man har forståelse for vores demokrati, siger hun til Jyllands-Posten.

Udlændingepolitikken har de seneste dage fyldt mere og mere i valgkampen, efter at den røde blok blandt andet har foreslået en lempelse pointsystemet for at få permanent ophold samt fjernelse af VKO's pointsystem for familiesammenføring.

Det nye forslag bliver mødt med undren fra integrationsminister Søren Pind (V):

- Det er sjældent, at jeg bliver slået med forbløffelse, men det er jeg blevet i denne valgkamp.

- Først er det 24-års-reglen, så er det permanent ophold og nu statsborgerskabet. Det er jo hele komplekset om dansk udlændingepolitik, der vil komme under angreb, hvis vi får en anden regering, siger Søren Pind til avisen.