S og SF: Ingen patienter på gangene

S og SF vi afsætte en milliard til flere sengepladser og udstyr, så patienterne kan komme væk fra gangene

Socialdemokraterne og SF vil have de medicinske patienter væk fra opholdsrum og gange på landets hospitaler, oplyser TV 2 Nyhederne.

Konkret vil de to partier afsætte en milliard kroner til flere sengepladser og udstyr til en hurtigere udredning af sygdomme, så der kan laves individuelle sygdomsforløbsplaner inden for 24 timer.

Desuden skal særligt svækkede medicinske patienter have koordinatorer, der kan sørge for et sammenhængende forløb fra hospital til hjemkommune.

Pengene skal hentes fra øgede afgifter på usunde fødevarer, ved at fjerne skattefradraget for sundhedsforsikringer og ved at lade arbejdsmiljøafgiften stige.

Det fælles sundhedsudspil fra S og SF fremlægges på et pressemøde onsdag klokken 13.00. Planen skal være med til at sende oppositionspartierne i offensiv efter flere dage med intern ballade i rød blok.

De to partier foreslår samtidig et stop for brugerbetaling på sundhedsområdet.

Det skal sikre, at ingen danskere fremover skal have dankortet op af lommen i stedet for sygesikringskortet, når de skal til deres egen læge.

Ifølge Villy Søvndal vil det såkaldte brugerbetalingsstop fungere ligesom regeringens skattestop.

- Folk går ikke til lægen for sjov skyld. Hvis det skal koste penge at besøge lægen eller skadestuen, så frygter jeg, at vi får øget ulighed, og mange vil undlade at gå til lægen, når de eller deres børn er syge, siger Villy Søvndal.

Ifølge Villy Søvndal hviler brugerbetalingsstoppet på tre principper.

For det første vil der ikke kunne indføres ny brugerbetaling inden for det danske sundhedsvæsen. For det andet vil den samlede brugerbetaling ikke kunne stige som procent af de samlede sundhedsudgifter.

Og for det tredje vil SF afvikle den eksisterende brugerbetaling i takt med, at der bliver råd til det.