En uges valgkamp - og intet er ændret

Rød og blå blok står præcis lige så stærkt i dag som sidste søndag, da valgkampen kun lige var begyndt - al bevægelse sker internt

Valgkampen har nu godt en uge på bagen. Men fra søndag til søndag har den ikke flyttet et eneste mandat over den grænse, som afgør, hvem der skal være statsminister efter 15. september. (Foto: Gregers Thyco)
Valgkampen har nu godt en uge på bagen. Men fra søndag til søndag har den ikke flyttet et eneste mandat over den grænse, som afgør, hvem der skal være statsminister efter 15. september. (Foto: Gregers Thyco)

Måske skulle politikere og vælgere bare ta' sig en slapper frem til 15. september. For den første fulde uges valgkamp har ikke flyttet et eneste mandat over den grænse, som afgør, hvilken regering vi får efter valget.

Det viser det gennemsnit af valgkampens ufatteligt mange meningsmålinger, som Berlingske dagligt beregner. Gennemsnittet er et gennemsnit på den måde, at det tager hensyn til meningsmålingsinstitutternes forskellige metoder og for, hvor gamle målingerne er. Men den seneste hele måneds tal indgår i det vægtede gennemsnit.

Der sker noget i blokkene
Her giver målingen i dag, søndag den 4. september, præcis samme fordeling, som den gav sidste søndag, nemlig 94 'røde' mandater over for 81 'blå'.

Men, men men...

Der er alligevel sket noget. Ikke mindst på den røde side af midten.

Her har de to 'små' hugget ind på de to store. Socialdemokraterne står i dag ifølge den vægtede meningsmåling til 47 mandater - et enkelt mindre end for en uge siden, men to bedre end ved valget i 2007. SF bløder mere og havde mindre at give af - Villys tropper, som i 2007 fik 23 mandater, stod for en uge siden til at holde skansen, men står i dag til at miste to mandater.
Læs: Valgår - venner og fjender i hård kamp

Eksplosiv og flot fremgang
Når den samlede flok bag Helle Thornings statsministerdrømme alligevel står til massivt flertal, skyldes det eksplosiv fremgang til Enhedslisten og flot fremgang til de radikale.

Enhedslisten stod allerede for en uge siden til mere end en fordobling af sit mandattal. I 2007 fik partiet fire mandater, og i søndags ni. Nu er tilslutningen tæt på en tredobling - dagens vægtede meningsmåling giver 11 mandater til liste Ø. De radikale, som i 2007 fik ni mandater, nærmer sig langsomt SF i størrelse. I søndags stod Margrethe Vestager & Co. til 14 mandater, i dag siger den vægtede måling 15.

K er fortsat den store taber
Et sted skal stemmerne jo komme fra. Og det er - naturligvis - fra modstanderne i den blå lejr.

Den store taber er fortsat de konservative, som både i dag og for en uge siden står til at miste syv af sine oprindelige 18 2007-mandater. Men både Venstre og Dansk Folkeparti skal også vinke farvel. Venstre mister både i dag og i søndags fire af sine 46 mandater fra 2007, mens Dansk Folkeparti i ugens løb har sat et mere af sine nuværende 25 mandater over styr. I søndags stod Pia Kjærsgaard til at miste tre mandater, i dag står hun til et minus på fire.

Liberal Alliance går frem
Formentlig er det en meget ringe trøst i Løkke-lejren, at det fjerde hjul på vognen, Liberal Alliance, står til at forbedre det valgresultat, som i 2007 tilfaldt Ny Alliance. Dengang fik Naser Khaders nye parti fem mandater. I dag står arvtageren Anders Samuelsen til at hente syv, et mere, end han kunne se frem til at få med det vægtede gennemsnit for en uge siden.

Hvis man ser på marginalerne, så viser en beregningsmodel, som tidligere folketingsmedlem Jørgen Lenger har stillet til rådighed for ekstrabladet.dk, at det parti, som i dag er tættest på at vinde et mandat ud over dem, det får i den vægtede måling, er Dansk Folkeparti. Det, som er tættest på at miste et af dagens mandater, er Enhedslisten.

Se her, hvordan dagens vægtede meningsmåling fordeler mandaterne i den storkreds, hvor du bor - og nogle af de personer, som kan tænkes at komme i Folketinget fra storkredsen 15. september

Se i din egen storkreds, hvordan partierne står - og hvilke kandidater, der har størst chance for at komme ind eller størst risiko for at ryge ud.


Vis Mandaternes fordeling - se på et større kort

Klik på linket herover og derefter på din storkreds for at se hele teksten til kortet.