Helle en bedre EU-formand end Løkke

Ingen behøver at være bange for et regeringskift, før Danmark overtager EU's formandskab til nytår, siger ekstrabladet.dk's kommentator Hans Engell

Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal vil ikke vende op og ned på dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik, beroliger ekstrabladet.dk's kommentator, Hans Engell. (Foto: Valdemar Jørgensen/Polfoto)
Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal vil ikke vende op og ned på dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik, beroliger ekstrabladet.dk's kommentator, Hans Engell. (Foto: Valdemar Jørgensen/Polfoto)


Hans Engell giver hver dag i valgkampen et fingerpeg til den dovne eller travle vælger om, hvad man kan koncentrere sig om netop nu.

Villy Søvndal som udenrigsminister - det er er af de skrækscenarier, som modstandere af en regeringsskift ofte haler frem i valgkampen. Og netop nu, hvor Villy Søvndal er begyndt at træde i karakter igen som SF-formand og ikke bare som Helle Thornings ekko, kommer udenrigs- og sikkerhedspolitikken mere og mere i fokus.

Skrækken for, hvordan USA og andre store allierede vil reagere på en rød, dansk regering, påvirker manges overvejelser. Skal vi tilbage til fodnotestemningen fra 1980'erne og til en antiamerikansk holdning?

Ikke nogen fodnotepolitik
- Glem det, siger ekstrabladet.dk's kommentator, Hans Engell. - Det vil overhovedet ikke gøre nogen forskel for udenrigs- og sikkerhedspolitikken, hvilken farve den danske regering får. Det bliver ikke nogen fodnotepolitik, snarere tværtimod. De radikale, Socialdemokraterne og SF er - i dén rækkefølge - fuldstændig vilde med EU, NATO og FN.

- Der er sket en kolossal udvikling i partiernes forsvars- og europapolitik i de seneste 20 år. For eksempel er alle de tre partier med i forsvarsforliget.

- Det havde du som gammel forsvarsminister i 1980'erne måske ikke lige set komme?

Jeg har drillet Holger K.
- Nej, det havde jeg sgu ikke! Og jeg har også drillet SF's Holger K. Nielsen med, at jeg ikke havde forestillet mig, at netop han skulle blive den, der mest indædt stod fast på at give forsvaret 20 milliarder til nye kampfly!

- Men hensyn til EU-formandskabet - her vil en S-SF-R-regerings være mindst lige så ambitiøs som den nuværende regering. Det vil være fuldstændig hip som hap, om det bliver en rød eller en blå regering, som overtager pr. 1. januar, lover Hans Engell. - De har fuldstændig samme dagsorden - og det er i vidt omfang den, som Udenrigsminsteriets embedsmænd anbefaler!

- På netop EU-området har Helle Thorning vel også en fordel - det er jo dér, hun er uddannet og grundlagde sin politiske karriere...?

Helle taler f. eks. flydende engelsk
- Ja, og jeg kan heller ikke forestille mig, at nogen kan tro, at Helle bliver en ringere formand for EU, end Lars Løkke ville blive. Hun taler for eksempel flydende engelsk, bare for at nævne noget! Det gør Lars Løkke som bekendt ikke rigtig - men nåja, det gør Villy Søvndal så heller ikke...

- Men hvis vi taler forsvars- og sikkerhedspolitik, så var det jo den blå regering, som lagde ud med en to milliarders årlig besparelse - de andre fulgte bare efter, fortsætter Hans Engell.

- Det eneste sted, hvor SF ikke er med de andre, er på Afghanistan-strategien. Men eftersom vi alligevel skal ud af Afghanistan i løbet af tre år, betyder det ikke noget særligt.

Mere udviklingshjælp end krig
- Hvad angår folkeafstemninger om EU-forbeholdene, så vil S, SF, og R gerne fjerne rets- og forsvarsforbeholdene. Euro-forbeholdet vil de ikke røre - men det vil da også være tåbeligt at forestille sig en afstemning om det, midt i at euroen er i dyb krise.

- Endelig er der forholdet til USA - men de folk er overordentligt pragmatiske, og for dem betyder en loyal NATO-partner og ro i Grønland alt.

- Den eneste forskel i Danmarks internationale ageren under en rød regering frem for under den blå vil formentlig være, at Danmark vil vægte humanitær, civil indsats og udviklingshjælp tungere end krigsførelse, forudser Hans Engell.

Rød eller blå - hip som hap