SF-kandidater vil lempe asylregler

Villy Søvndal mangler opbakning til partiets stramme asylpolitik hos et flertal af SF's folketingskandidater

Stik imod den officielle partilinje vil næsten to ud af tre folkekandidater for SF gøre det nemmere for flygtninge at få asyl i Danmark.

Det viser en gennemgang af Altinget.dk's kandidatdatabase, hvor 84 af SF's 93 folketingskandidater har svaret på en række spørgsmål.

Hele 62 procent af SF-kandidaterne erklærer sig "helt enig" eller "delvist enig" i, at det skal være lettere at få asyl.

- Svarene viser, at flertallet af SF'erne oprigtigt mener, at vi selvfølgelig skal tage imod flere flygtninge. Det ligger i generne på venstrefløjen, siger Trine Pertou Mach, der stiller op for SF i Københavns Storkreds.

SF-formand Villy Søvndal afviser dog, at der er slinger i valsen i forhold til SF's tilslutning til den nuværende stramme asylpolitik.

- Danskerne kan stole fuldt og fast på SF's asylpolitik. Der er så en række kandidater, som ønsker yderligere lempelser. Men SF vil holde vores aftaler med S, skriver Villy Søvndal i en mail til Altinget.dk.

- Aftalen med Socialdemokraterne indebærer, at antallet af udlændinge, der kan komme til Danmark, vil være på samme niveau, uanset hvilken regering der kommer til, fortsætter han.

Den interne modstand i SF imod den asylpolitiske linje skal da også først og fremmest findes i anden række af folketingskandidater.

Det er kun seks af de nuværende 23 SF'ere i Folketinget, som mener, at asylreglerne bør lempes.

Altingets opgørelse viser også, at 26 procent af Socialdemokraternes folketingskandidater ønsker at gøre det lettere at få asyl i Danmark.

På baggrund af de nye oplysninger forudser integrationsminister Søren Pind (V), at der vil komme lempelser af både 24-års reglen og asylreglerne, hvis rød blok vinder regeringsmagten.