Johanne Superstar får store problemer

Valget for de valgtrætte: Politisk kommentator Hans Engell hjælper ekstrabladet.dk's læsere til at finde dagens vigtigste politisk emne valgkampen igennem

Enhedslistens 27-årige politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen står til at blive en af valget store personlige vindere - men hvad  vil hun bruge sejren til, spørger Hans Engell, som vælger Johanne som dagens navn i valgkampen. (Foto: Polfoto)
Enhedslistens 27-årige politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen står til at blive en af valget store personlige vindere - men hvad vil hun bruge sejren til, spørger Hans Engell, som vælger Johanne som dagens navn i valgkampen. (Foto: Polfoto)


Hans Engell giver hver dag i valgkampen et fingerpeg til den dovne eller travle vælger om, hvad man kan koncentrere sig om netop nu.

I dag anbefaler ekstrabladet.dk's kommentator Hans Engell den dovne eller travle vælger at koncentrere sig om en person: Enhedslistens politiske ordfører, den 27-årige Johanne Schmidt-Nielsen.

Enhedslisten holder pressemøde i dag og fremlægget sit valgprogram, men det er ikke forventning om store nyheder dér, som får Engell til at pege på Johanne som dagens navn.
Læs også: Johanne mest populær

- Nej, det er mere dagens Megafon-måling, hvor Enhedslisten igen scorer enormt. Her er Liste Ø vokset over de konservative og nærmer sig en størrelse, hvor de kan få plads i Folketingets præsidium. Det er først og fremmes Johanne Schmidt-Nielsen, som tegner denne succes, men hvad vil Johanne stille op i sådan en situation? Vil hun så sætte Frank Aaen ind i præsidiet, hvor han kan få til opgave at tage imod dronningen, når hun besøger Christiansborg? Det kunne jeg da godt lide at høre hendes svar på, siger Hans Engell til ekstrabladet.dk.

De afgørende stemmer
- Johanne Schmidt-Nielsen stiller op i Københavns Storkreds, hvor også både Helle Thorning og Villy Søvndal vil vælges. Kan hun risikere at give dem baghjul i stemmetal?

- Nej, så vidt kommer det ikke! Johanne får et kanonvalg, inden tvivl om det, men det gør Helle også. Helle trækker stemmer helt vildt!
Læs også: Johanne og Co. sikrer det røde flertal

- Men Johanne kan komme ud af valget med de afgørende stemmer - hvor hvad så? Hvordan vil hun bruge dem, når S og SF skal danne regering, med eller uden radikale. Vil Enhedslisten støtte Helles ministre i tykt og tyndt og udstyre dem med seler, livrem og redningsbælter, eller vil hun lade dem leve livet farligt?

Banjobanden kaster skygger
- For Johanne Schmidt-Nielsen og Enhedslisten er dette valg afgørende.

- Partiet kan få den bestemmende indflydelse. Men det kan også føre Enhedslisten ud i to svære situationer: Enten bliver det fedtet ind i forlig og kompromis'er med ubehageligt medansvar. Eller der kan gå total banjobande i det.
Læs også: Enhedslisten: Vestager ikke med i regering

Hans Engell trækker her tråden tilbage til 1970'erne. Partiet VS, som senere var med til at danne Enhedslisten, havde Villo Sigurdsson som borgmester i København, og ham havde partiet så stærk snor i, at alt skulle godkendes af en 'banjobande' af angiveligt gamle 60'er-flippere.

- Hvis der går banjobande i Enhedslisten, kan det ende med, at det bliver de konservative, som laver forligene med S, SF og radikale, spår Hans Engell.

En sejr kan hurtig gå over styr
Dagens meningsmåling i Politiken giver Enhedslisten 7,4 procent af stemmerne. Den statistiske usikkerhed er selvsagt stadig stor, men en klar fremgang vil der komme, hvis man ser på tendensen i de seneste mange måneders meningsmålinger.

Men fremgangen kan være kortvarig, bemærker Hans Engell:

- Vi har får set store valgsejre blive sat over styr meget hurtigt. Det kan også ske for Enhedslisten, hvis de ikke formår at bruge den indflydelse, partiet får, på den rigtige måde.

- Og den opgave hænger først og fremmest på Johanne Schmidt-Nielsen, fastslår Engell.

Se i din egen storkreds, hvordan partierne står - og hvilke kandidater, der har størst chance for at komme ind eller størst risiko for at ryge ud.