Regering trækkes nu ind i sag om gidsler

Politisk krav fra S og SF: Regeringen må lægge pres på rederiet Shipcraft for skaffe de seks søfolk hjem nu

Regeringen må lægge pres på rederiet Shipcraft for at få de seks sømandsgidsler hjem nu.

Det krav kommer samstemmende fra SF's udenrigsordfører Holger K. Nielsen og Socialdemokraternes søfartsordfører Niels Sindal.

- Den sag har varet længe nok, og det er meget uacceptabelt, som den er forløbet. Rederiet har et moralsk ansvar for at få skaffet de seks søfolk hjem hurtigt.

- Derfor bør regeringen lægge pres på rederiet, siger Holger K. Nielsen.

Det kan ifølge SF'eren være udenrigsminister Lene Espersen (K), søfartens minister Brian Mikkelsen (K) og justitsminister Lars Barfoed, som går ind i sagen.

SF vil desuden gennem Folketingets erhvervsudvalg kræve ministrenes svar på, hvilke retsstilling de seks søfolk - herunder to danskere - har.

Socialdemokraternes Niels Sindal siger, at rederiet Shipcraft helt klart er løbet fra sit moralske ansvar:

- Shipcraft er løbet fra sit ansvar og tiet det ihjel. Rederiet fik reddet skib og last og er nu ligeglade med besætningen, der sidder som gidsler hos somaliske pirater.

Sindal mener, at det i givet fald vil være vanskeligt for politikerne at lovgive om rederiernes juridiske ansvar i forbindelse med kidnapningssager.

- Men måske er der brug for en lov, hvor vi kan stille rederierne til ansvar hvis de løber fra deres ansvar og efterlader deres ansatte søfolk i samme situation som Shipcraft tilsyneladende har gjort.

- Mig bekendt har rederiet ikke gjort seriøse forsøg på at få søfolkene fri og de har tilsyneladende ikke haft forsikringerne i orden til at kunne løfte opgaven, siger Niels Sindal.

Udenrigsministeriet har gang på gang slået fast, at staten ikke forhandler med pirater eller kriminelle og heller ikke udbetaler løsesum.

0 kommentarer
Vis kommentarer