Tre ministre må på arbejde i sommerferien

Søren Pind, Karen Ellemann og Lykke Friis skal fortælle, hvad Danmark som EU-formand vil med FN-topmøde i 2012

Karen Ellemann (V) må i arbejdstøjet i sommerferien. (Arkivfoto: Thmoas Lekfeldt)
Karen Ellemann (V) må i arbejdstøjet i sommerferien. (Arkivfoto: Thmoas Lekfeldt)

Tre Venstre-ministre kommer til at bruge en del af deres sommerferie på at forberede sig på et særdeles omfattende samråd i august i Folketingets Miljøudvalg.

Det er udviklingsminister Søren Pind, miljøminister Karen Ellemann og klimaminister Lykke Friis, som skal svare på en lang række spørgsmål om FN's store verdenstopmøde Rio+20, der holdes i Brasilien i juni 2012. I det halvår er Danmark formand for EU.

- Vi skal have en ordentlig Rio+20-strategi i Danmark. Mødet skal sætte nye globale mål for miljø, klima og energi, siger miljøudvalgets formand, Steen Gade (SF).

FN-topmødet skal gøre regnebrættet op i 20-året for det berømte topmøde i Rio de Janeiro i 1992.

Her kom global opvarmning på dagsordenen med vedtagelsen af FN's klimakonvention. Også konventionen om at beskytte naturens mangfoldighed blev til her.

SF: Strøm til alle
Steen Gade vil vide, hvilke beslutninger den nuværende danske regering ønsker som resultat af mødet i Rio. Han kræver også svar på, hvordan regeringen som EU-formand vil sikre EU en stærk position på Rio+20.

Han foreslår selv, at Rio-mødet skal vedtage et mål om elektricitet til alle verdens borgere i 2025. I dag har 1,5-2 milliarder mennesker ikke adgang til strøm.

- Det kan blive nøglen til en alliance mellem ilande og ulande og virkelig bekæmpe fattigdommen. En sådan vedtagelse vil i høj grad drive vedvarende energi frem, for den kan rulles hurtigere ud i små landsbyer end et centralt kraftværk, siger Steen Gade.

EU-Kommissionen erklærede i sidste uge, at Rio-topmødet skal fremme en grønnere verdensøkonomi. Det er i første række ulandene, der berøres af klimaændringer og ødelæggelse af miljøet, fastslår udviklingskommissær Andris Piebalgs.

- Vi er nødt til at bevæge os i retning af en grøn økonomi, som kan være med til at sikre os bæredygtig vækst til gavn for alle, siger Piebalgs.

0 kommentarer
Vis kommentarer