Terrormistænkt kan få statsborgerskab

Søren Pind kalder på hjælp. Farlig statsløs har krav på statsborgerskab

Søren Pind får nu problemer med den sag, der bragte ham ind i Integrationsministeriet. Jurister vurderer, at statsløse skal have statsborgerskab, selv om PET mener, de er til fare for rigets sikkerhed. (Arkivfoto: Jakob Jørgensen)
Søren Pind får nu problemer med den sag, der bragte ham ind i Integrationsministeriet. Jurister vurderer, at statsløse skal have statsborgerskab, selv om PET mener, de er til fare for rigets sikkerhed. (Arkivfoto: Jakob Jørgensen)

Danmark skal give statsborgerskab til en statsløs person, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer til at være til fare for rigets sikkerhed.

Oplysningen kommer fra integrationsminister Søren Pind (V) og er en direkte udløber af den sag, der gav Pind tjansen som minister. Hans forgænger Birthe Rønn Hornbech måtte nemlig gå af, da det kom frem, at Danmark ikke havde overholdt en FN-konvention om statsløse.

Nu kan Folketinget så blive tvunget til at uddele et statsborgerskab, selv om PET vurderer, at den pågældende person er til fare for rigets sikkerhed. Og det krænker Søren Pind.

– På en eller anden måde er det mærkværdigt, at man indgår en konvention med de bedste hensigter om at hjælpe mennesker, og på den anden side blive sat i den situation, at mennesker, som et lands efterretningstjeneste vurderer til fare for rigets sikkerhed, skal have et statsborgerskab, siger Søren Pind.

Et dilemma
Ministeren vil ikke sige, hvad den konkrete sag handler om. Men det står klart, at der er en statsløs person, som PET har under observation. Efterretningstjenesten kategoriserer personen som værende 'til fare for rigets sikkerhed'.

Den statsløse har nu søgt om statsborgerskab. Tidligere kunne PET uden de store problemer få sådanne personer fjernet fra listen over mennesker, som Folketinget giver statsborgerskab. Men den går ikke længere, når FN-konventionen skal overholdes.

Radikale til Pind: Overhold konventionerne

Søren Pind kalder det selv for 'et dilemma', men han ved for en gangs skyld ikke, hvad han skal gøre. Derfor søger han hjælp hos Folketingets partier.

– Jeg har bedt dem om at forholde sig til, hvordan de ser på den pågældende problemstilling. Jeg har bedt dem om at melde tilbage til mig næste fredag, så jeg kan få en nærmere retningsangivelse på, hvad Folketingets partier synes, jeg skal gøre, siger Søren Pind

0 kommentarer
Vis kommentarer