Pind: Konvention sætter Danmark i dilemma

Danmark er i et dilemma i forhold til rigets sikkerhed på grund af en konkret sag om indfødsret til statsløs

- Rigets sikkerhed er udfordret af en sag om indfødsret til en statsløs, som med udgangspunkt i FN-konventionen om statsløshed har ret til indfødsret i Danmark, siger integrationsminister Søren Pind. (Foto: Peter Hove Olesen)
- Rigets sikkerhed er udfordret af en sag om indfødsret til en statsløs, som med udgangspunkt i FN-konventionen om statsløshed har ret til indfødsret i Danmark, siger integrationsminister Søren Pind. (Foto: Peter Hove Olesen)

Rigets sikkerhed er udfordret af en sag om indfødsret til en statsløs, som med udgangspunkt i FN-konventionen om statsløshed har ret til indfødsret i Danmark.

Sådan lyder det fra integrationsminister Søren Pind (V), som derfor har bedt Folketingets partier tage stilling til, hvad der skal gøres i sagen.

- På baggrund af en konkret sag er det sådan, at vi er kommet i et dilemma. Det er, at konventionen om statsløse lægger op til, at også folk, der er til fare for rigets sikkerhed har krav på indfødsret, siger ministeren.

Det er Folketinget - som via indfødsretsudvalget - bevilger indfødsret. Det sker næste gang i oktober.

- Jeg har bedt partierne melde tilbage til mig på fredag i næste uge, så jeg kan få en retningsangivelse på, hvad de mener, at jeg skal foretage mig i den konkrete sag, siger Søren Pind.

Søren Pind understreger, at han kun har begrænset kendskab til sagen, som han blev opmærksom på for to dage siden. Han drøftede onsdag sagen med PET.

- Jeg har haft en drøftelse med PET, som bekræfter forholdet omkring rigets sikkerhed. Men meget mere ved jeg ikke, siger ministeren og tilføjer:

- Dilemmaet kan på mange måder opfattes som krænkende, siger han.

Juristerne i Justits- og Integrationsministeriet konkluderer "krystalklart", at også en person, som er til fare for rigets sikkerhed, har krav på dansk statsborgerskab.

Sagen om de statsløse palæstinensere rullede, da det kom frem, at Integrationsministeriet i årevis har brudt to FN-konventioner om statsløses rettigheder.

Det skete, selv om myndighederne kendte konventionerne, der giver unge statsløse ret til dansk statsborgerskab på særligt lempelige vilkår.

Afsløringerne førte til, at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) i marts måned måtte træde tilbage. Siden erkendte hun, at hun personligt hørte om problemerne i efteråret 2008. Men først i januar 2010 informerede hun Folketinget og rettede fejlene.

Et år senere informerede ministeriet om sagen på sin hjemmeside. Herefter fik 400-500 statsløse tilsendt et brev om, at de kan søge om indfødsret i Danmark.

0 kommentarer
Vis kommentarer