Politikere går hårdere til eksperter

88 ud af 135 professorer siger, at de i stigende grad kritiseres, når de udtaler sig om politiske emner

Politikere går hårdere til eksperter, når de udtaler sig kritisk om det politiske indhold, lyder svaret på en rundspørge fra Politiken. (Foto: Finn Frandsen)
Politikere går hårdere til eksperter, når de udtaler sig kritisk om det politiske indhold, lyder svaret på en rundspørge fra Politiken. (Foto: Finn Frandsen)

Danmarks førende forskere oplever stadig oftere, at de bliver kritiseret for at deltage i debatten om politisk kontroversielle sager.

Det skriver Politiken oven på sagen om EU-professor Marlene Wind, der er blevet angrebet af regeringen for sine synspunkter om grænsekontrollen.

'Dobbeltmoralsk'
88 ud af 135 professorer svarer, at 'eksperter i stadig stigende grad udsættes for kritik i medierne efter at have udtalt sig om et emne præget af politisk uenighed'.

- Regeringen, der formelt hylder ytringsfriheden, hader kritik. Dobbeltmoralsk!, lyder det spontant fra en af undersøgelsens professorer, mens en anden siger: 'Kritikken er ofte i orden, eksempelvis vedrørende Marlene Wind'.

Yngre forskere bliver forsigtige
Hver tredje professor har personligt oplevet at blive kritiseret af politikere, men det er dog kun en mindre del, der af den grund afstår fra at kommentere spørgsmål fra pressen, viser spørgeskemaundersøgelse som Politiken Research har foretaget.

Blandt 254 professorer ved universiteter og højere læreanstalter har godt halvdelen svaret.

Økonomiprofessor Niels Westergård-Nielsen fra Handelshøjskolen i Århus har måttet lægge ryg til en del kritik gennem tiden og har oplevet, hvordan især yngre forskere bliver betænkelige og mere forsigtige med at udtale sig efter angreb fra politisk side.

Medier skal være kritiske
Han støtter Marlene Wind i grænsesagen, selv om hun 'er gået til stregen':

- Når forskere bliver udsat for så hårde angreb, er det med til at få andre til at holde igen med at blande sig i debatten.

- Men medierne bliver også nødt til at være mere kritiske og styre bedre uden om de såkaldte eksperter, der udtaler sig om alt og alle uden at have den forskningsmæssige baggrund, siger Niels Westergård-Nielsen til Politiken.

0 kommentarer
Vis kommentarer