Christianitter frikøber staden fra staten

Christianias beboere har mandag aften stemt ja til en aftale med staten og frikøber dermed en del af fristaden

(Foto: Finn Frandsen)
(Foto: Finn Frandsen)

Beboerne på Christiania har ved et fællesmøde mandag aften besluttet at stifte en fond og frikøbe dele af Christiania fra staten.

Det oplyser Christiania i en pressemeddelelse til Ritzau.

- Med aftalen frikøber Christiania dele af området efter otte års usikkerhed og politisk uro, hvor Christiania til stadighed har været genstand for politisk rundbold, skriver pressegruppen.

Vigtigt med selvbestemmelse
Med aftalen går Christiania ind i en helt ny økonomisk konstruktion, som har krævet mange møder, overvejelser og ofre.

Men de godt 700 voksne christianitter glæder sig nu over, at de med den endelige beslutning om at frikøbe dele af fristaden, kan fortsætte som et alternativt samfund med værksteder, eksperimenterende teater- og musikscener og alternativt byggeri.

- Det har været vigtigt for Christiania, at det kan fortsætte som alternativt samfund, hvor det er Christiania selv, der skal renovere og udvikle fristaden.

Sikrer fælleseje
- Med frikøbet sikres fristaden som et samfund med fælleseje, uden privat ejendomsret, hvor vi kan fortsætte som et kollektiv i én fælles organisation, lyder det fra christianitterne.

Ifølge ejerskabsaftalen, som DR Nyheder tidligere er kommet i besiddelse af, er der lagt op til, at Christiania kan bevares, som det er i dag.

Skal betale 76 millioner
Christianitterne kommer til at betale 76,2 millioner kroner - eller 3500 kroner per kvadratmeter - for den del af området, der kan frikøbes, mens den årlige leje for de andre områder og bygninger løber op i seks millioner kroner.

Dertil kommer en pris på 40 millioner kroner for retten til nybyggeri og udvidelser.

0 kommentarer
Vis kommentarer