Eksperter sår ny tvivl om grænseaftale

Eksperter sår tvivl om regeringens forsvar for grænsekontrol, som udenrigsminister nu er på Europaturné med

Mens udenrigsminister Lene Espersen (K) i går i Stockholm fortsatte sin mission om at overbevise vores EU-naboer om, at VKO's aftale om øget toldkontrol ved grænserne ikke strider mod EU-reglerne, gennemhuller to nye ekspertnotater nu regeringens væsentligste argumenter.

Det skriver dagbladet Information.

- Det er svært at se, at man kan implementere den aftale, man præsenterede den 12. maj, som den står, uden at komme i konflikt med EU-reglerne. Det tror jeg, at man må sande, siger DIIS-forsker Thomas Gammeltoft-Hansen, der er medforfatter til DIIS' udredning, til Information.

I udredningen konkluderes det, at regeringen reelt kun har to valgmuligheder: Enten at udløse et juridisk og politisk slagsmål med resten af EU ved at gennemføre aftalen, som den står. Eller at bøje af og herefter forklare den danske befolkning, hvorfor den famøse øgede grænsekontrol endte med at være langt mindre end aftalt.

Juralektor Gerd Battrup fra SDU, der i et omfattende notat har gennemgået hele regelsættet for Schengen-samarbejdet, er enig i, at den ikke går:

- Kun hvis regeringen holder sig til at gennemføre første fase af aftalen, vil det være lovligt, siger hun til Information.

Under Lene Espersens besøg i Stockholm og Berlin fastslog hun, at den danske aftale ikke handler om gammeldags grænsekontrol, men om en øget toldkontrol.

Men at det er toldere og ikke politifolk, der leder efter ulovlighederne, fritager ikke Danmark fra reglerne, siger Gerd Battrup til Information.

0 kommentarer
Vis kommentarer