Smæk fra graven: Tøger sviner Per Stig

Tøger Seidenfaden kalder Per Stig Møller råddent æg, smålig, selvoptaget og fordrukken i ny portrætbog

Tøger Seidenfaden kalder Per Stig Møller råddent æg, smålig, selvoptaget og fordrukken i ny portrætbog. (Foto: Jens Dresling)
Tøger Seidenfaden kalder Per Stig Møller råddent æg, smålig, selvoptaget og fordrukken i ny portrætbog. (Foto: Jens Dresling)

Der bliver delt solide smæk ud til kulturminister Per Stig Møller i den nye portrætbog om Tøger Seidenfaden.

Politikens nyligt afdøde chefredaktør har siden sin barndom næret et dybt fjendskab til Per Stig Møller.

- Jeg blev ofte sat til bords med Per Stig Møller, hvor folk bagefter har undret sig over, når jeg har sagt, at det havde jeg sgu gerne været foruden, starter Tøger Seidenfaden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Og så går det ellers løs:

Tøger Seidenfaden kalder kulturministeren for 'et råddent æg', 'dummernik' og 'ikke helt fin i kanten'.

Læs også:Seidenfaden skaber ravage fra graven

- Jeg har endnu til gode at spise frokost med en udenlandsk diplomat, som har haft Per Stig Møller på statsbesøg, som ikke synes at han var den mest smålige og selvoptagede migræneplagede udenrigsminister, som de har haft med at gøre.

Fjendskabet blev grundlagt i 1970, da Tøger Seidenfaden var blot 13 år gammel. Seidenfadens far Erik Seidenfaden var direktør i Studenternes Hus i Paris i 1970.

Læs også:Røsten fra graven

Per Stig Møller orkestrerede en kampagne mod Seidenfadens far med krav om, at han blev fyret som direktør.

- Som uskyldig, loyal 13-årig overfor min far fik jeg en indgang til, at Per Stig Møller vist ikke var helt fin i kanten.

- Med til min familiehistorie hører altså at Per Stig Møller dengang boede på det danske Studenterhus hvor han satte sig i spidsen for et lidt forsinket forsøg på et studenteroprør og kritiserede min far for at være enevældig og studenterfjendsk. Dengang havde folk mere følsomme æresbegreber og det gjaldt også min far. Så han blev rigtig ked af det og brugte enorm meget energi på at samle støtte hos de andre studerende i studenterbyen mod Per Stig Møllers udfald mod ham.

- Og jeg husker at det var sådan lidt pinagtigt at det var den her fordrukne søn af den danske finansminister, som stod i spidsen for en lille gruppe negativt sindede studenter, som stod bag den aktion.

Årsagen til Per Stig Møllers studenteroprør var, at Per Stig Møller ikke kunne få lov til at bruge telefonen i Det Danske Studenterhus til at ringe hjem til sin syge far.

Bogen om Tøger

Bogen 'Tøger' af forfatteren Stig Andersen udkommer den 20. juni.

Bogen udgives af forlaget People's Press.

Tamilsagen år for år

1987: Justitsminister Erik Ninn-Hansen bremser for familiesammenføringer for tamilske flygtninge. Det udløser klager til Folketingets Ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, der går i gang med en undersøgelse.

1988: Undersøgelsen bliver standset, da Folketingets Retsudvalg på initiativ af Grethe Fenger Møller tager sagen op.

1989: Ninn-Hansen går i januar af som justitsminister. Ombudsmanden kritiserer sagsbehandlingen vedrørende familiesammenføringerne.

Statsminister Poul Schlüter siger fra Folketingets talestol de berømte ord om, at der ikke er fejet noget ind under gulvtæppet.

1990: Folketinget nedsætter en undersøgelsesret til at gennemgå sagen.

1991: Journalist Nils Ufer, som dækker Tamilsagen for Weekendavisen, skriver i en artikel, at de første afhøringer for lukkede døre i undersøgelsesretten er så belastende for Ninn-Hansen, at det kan føre til en rigsretssag.

1993: Undersøgelsesretten retter i sin beretning stærk kritik af Ninn-Hansens og flere embedsmænds rolle i sagen. Ninn-Hansen og Schlüter kritiseres for at give Folketinget forkerte oplysninger. Regeringen træder tilbage. Folketinget rejser rigsretssag mod den tidligere justitsminister.

1995: Rigsretten idømmer Ninn-Hansen fire måneders betinget fængsel. Retsudvalgets daværende formand, Grethe Fenger Møller, får betinget fængsel for falsk forklaring for undersøgelsesretten. Flere embedsmænd får kritik.

2011: I en ny portrætbog afslører nu afdøde Tøger Seidenfaden, at Gammeltoft-Hansen var kilde til Nils Ufers artikler om Tamilsagen.

Kilde: Politiken.

Fakta om Tøger

Født 28. april 1957 i København.

Opvokset i Danmark og Frankrig.

Blev ramt af modermærkekræft i 2003. Flere gange så det ud, som om han havde vundet over kræften, men i november 2010 kom den tilbagem og 27. januar 2011 tog kræftsygdommen livet af ham. Han efterlod sig hustru og tre børn.

Uddannet i statskundskab i Aarhus, Paris og på universitetet Yale i USA.

1985-87 udenrigsredaktør for Weekendavisen.

1987-92 chefredaktør for Weekendavisen.

1992-93 administrerende direktør for TV2.

1. oktober 1993 og frem til sin død ansvarshavende chefredaktør på Politiken.

1 af 2 Tøgers mishag mod Per Stig Møller blev grundlagt i barndommen. (Foto: Jakob Ehrbahn)
2 af 2 Tøger Seidenfaden kalder Per Stig Møller råddent æg, smålig, selvoptaget og fordrukken i ny portrætbog. (Foto: Jens Dresling)
0 kommentarer
Vis kommentarer