Vestagers store ønske til Thorning

En ny regering skal forpligte sig på at sende EU-forbehold til afstemning i sin første periode, siger Vestager

Foto: Jakob Jørgensen
Foto: Jakob Jørgensen

De Radikale stiller nu med et kontant ønske til Helle Thorning-Schmidt (S), hvis hun vil være statsminister med radikale stemmer:

En ny regering skal forpligte sig på at sende de danske EU-forbehold til afstemning allerede i sin første regeringsperiode.

Og det er ikke nok for Margrethe Vestager (R), at Helle Thorning-Schmidt skriver en afstemning ind i regeringsgrundlaget. Der skal et forpligtende løfte til fra Villy Søvndal (SF) og Helle Thorning-Schmidt (S).

Største ønske
- Anders Fogh og Lars Løkke har haft en afskaffelse af forbeholdene med i deres regeringsgrundlag tre gange, uden at der er sket noget. Nu står vi i den absurde situation, at det danske EU-formandskab vil handle om de ting, Danmark har forbehold for.

Læs også: Pia Kjærsgaard som statsminister

- Derfor kan vi ikke bare have stående i et regeringsgrundlag, at hvis solen skinner og vinden er fra den rigtige retning, så skal vi have en afstemning. Afstemningen skal komme i den første regeringsperiode, siger Margrethe Vestager.

Hun har en fjernelse af retsforbeholdet øverst på den radikale ønskeliste, fordi Danmark dermed kan komme helt ind i Schengen og få et stærkere politisamarbejde med de andre EU-lande i stedet for at indfører mere grænsekontrol, som regeringen og DF vil.

Læs også: Thorning: Hold snitterne fra vores hindbærsnitter, Lars

Men også forbeholdene over for euroen, forsvarssamarbejdet og unionsborgerskabet skal væk, siger Vestager.

Intet ultimatum
Selvom De Radikale dermed fremlægger et klart ønske til en ny regering, er der dog ikke tale om et ultimativt krav:

- Vi lærte på den hårde måde, at ultimative krav ikke er vejen til indflydelse. Jeg ved godt, at det har været et svært spørgsmål for SF, men jeg fornemmer, at Socialdemokraterne er klar til at sætte det på dagsordenen, siger Margrethe Vestager.

Hun forventer dermed også, at det vil være muligt at få SF's formand til at sige ja til en afstemning om forbeholdene.

0 kommentarer
Vis kommentarer