Lars Løkkes ludo-katastrofe: Slået hjem

Dugfrisk meningsmåling bekræfter forårets faste tendens: Rød blok fører, og Lars Løkkes flertal med VKO er væk op til en laaang sommers debatter

Lars Løkke Rasmussen får ikke nogen nem sommer, mener Hans Engell efter dagens meningsmåling. Statsministeren er som en ludobrik, som er slået hjem i blåt hjørne. (Foto: Jens Dresling og Joachim Adrian. Fotomontage: ekstrabladet.dk)
Lars Løkke Rasmussen får ikke nogen nem sommer, mener Hans Engell efter dagens meningsmåling. Statsministeren er som en ludobrik, som er slået hjem i blåt hjørne. (Foto: Jens Dresling og Joachim Adrian. Fotomontage: ekstrabladet.dk)

Det skulle have været en sommer, hvor regeringens 2020-plan stod i centrum for de politiske debatter op til et efterårsvalg, hvor Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti kunne hente gevinsten for troværdig økonomisk politik.

Formentlig har det været det billede, som statsminister Lars Løkke Rasmussen så for sig, efterhånden som efterlønsforlig med mere rullede ind fra forligsfabrikken hos finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Men billedet holder næppe.

Helle stensikker statsminister
En meningsmåling, foretaget af Greens for Dagbladet Børsen, viser i dag, fredag, et solidt flertal til de partier, som har lovet at støtte Helle Thorning-Schmidt som statsminister efter valget.

96 mandater vil ifølge Greens måling stå bag Helle Thorning, mens Lars Løkke kun kan mønstre 79 af de 175 'syddanske' mandater bag sig som statsminister efter et valg (se faktaboks til højre).

Trods målingens statistiske usikkerhed mener ekstrabladet.dk's politiske kommentator, tidligere chefredaktør Hans Engell, at Socialdemokraternes formand nu bør kunne føle sig stensikker på at rykke ind i Løkkes kontor inden nytår.
Læs også: Helle får det ikke så nemt

- Målingen er en katastrofe for de blå, siger Hans Engell til ekstrabladet.dk. - Statsministeren ville bruge sommeren til at cementere sin og regeringens troværdighed - i stedet for er han som en ludo-brik, som er slået hjem i det blå hjørne.

Et slag dybt under bæltestedet
Hans Engell mener, at det ubetinget værste, der er sket for regeringen, er, at det tunge skyts er kørt frem af erhvervslivet, som ellers skulle have båret regeringen til en ny sejr efter de facto afskaffelsen af efterlønnen.

- At Dansk Industri er gået ud med sin kraftige kritik - det gør rigtig, rigtig ondt, mener den tidligere konservative partiformand. - I årevis har erhvervslivet råbt og skreget på at få efterlønnen væk, og nu er det så godt som opfyldt - men i stedet for at juble over det, kommer DI med direktør Karsten Dybvad så og stiller sig i spidsen for en sønderlemmende kritik af aftalens betaling: at Dansk Folkeparti fik deres ønske om skærpet grænsekontrol igennem.
Læs: Grænseballade slår skår i Danmarks omdømme

- Det må virke som et slag dybt under bæltestedet på regeringen, mener Hans Engell. - I stedet for hundrede af støtteindlæg fra erhvervslederne over sommeren med ros for efterlønsforliget må Lars Løkke imødese at skulle trækkes med grænsediskussion og kritik.

DF har solgt sig for billigt
- Det skyldes, at VK på den ene side og DF på den anden har haft to dagsordener i foråret: Regeringen ville af med efterlønnen. For at få DF med på det, skulle der betales en pris. Det blev grænsekontrollen. Det viser sig nu klart, at DF har oversolgt betydningen af den kontrol, der kan indføres - og at regeringen ikke har kunnet tale betydningen ned, hvor den hører hjemmen, fordi det ville være ensbetydende med at sige, at Dansk Folkeparti har solgt efterlønnen alt, alt for billigt, fastslår Hans Engell.

- Er det ikke også et problem for regeringen, at de øvrige EU-lande, ikke mindst Tyskland, reagerer så kraftigt imod grænsekontrollen?

Skaarups faste sommerritual
- Det er selvfølgelig et problem for VK - og for erhvervslivet. Men jo slet ikke for Dansk Folkeparti. Der er intet som helst, som Pia Kjærsgaard vil elske så højt som at tordne imod EU. Og at Tyskland og Sverige kritiserer Danmark - det er en ønskeposition for f. eks. Peter Skaarup, som jo kan gøre klar til sit faste sommerritual, hvor han går i krig med Sverige og forlanger alt deres tidligere krigsbytte hjem til Danmark igen, siger Hans Engell med en rå latter.

- Pia Kjærsgaard skrev i går, torsdag, en meget barsk kritik af EU og især Tyskland i Politiken. Og i går skærpede Tyskland så kritikken af Danmark - hænger de to ting sammen?
Læs: Tyskland afviser 'koldt dansk overlæg'

- Pia har givet den lidt ekstra gas, det må man sige. Men Sverige og Tyskland især føler sig jo misbrugt i den danske debat om grænsekontrollen. EU befinder sig af mange grunde i en svær situation - og de andre lande synes nok ikke, at det relativt vel beskyttede Danmark behøver at gå foran med at lukke grænserne.

- Danmark skal overtage formandskabet i EU om et halvt år - skader det ikke, at resten af EU i øjeblikket er så kritisk?

Danmark har et imageproblem
- Det er ikke noget politisk problem, for EU har andre ting at kæmpe med, mener Hans Engell. - Men det er helt klart et imageproblem.

- Som det var for Ungarn, at regeringen lancerede en meget restriktiv medielovgivning samtidig med, at landet overtog EU-formandskabet?

- Ja. det givet et skidt image. Det er ikke sjovt, når hele den seriøse internationale presse fremstiller Danmark som en flok særlinge.
Læs: Sådan siger de om Danmark

- En af mine bekendte kunne i dag fortælle, at hans tyske forretningsforbindelser undrende konstaterer, at danskerne er mærkelige: Den ene dag lukker de grænserne, den anden dag bomber de Gadaffis børn. De undrer sig over os, konstaterer Hans Engell.

Sådan fordeler Greens mandaterne

Analyseinstituttet Greens foretog sin måling i dagene 6.-8.juni 2011. Der er en statistisk usikkerhed på omkring to procent knyttet til tallene. Tallene i parentes er mandaterne fra valget i 2007.

A - Socialdemokraterne: 27,9 procent - 49 mandater (45)
B - Radikale: 8,3 procent - 15 mandater (9)
C - Konservative: 6,0 procent - 11 mandater (18)
F - SF: 12,6 procent - 22 mandater (23)
I - Liberal Alliance: 4,2 procent - 7 mandater (5)
K - Kristendemokraterne: 0,4 procent - 0 mandater (0)
O - Dansk Folkeparti: 11,4 procent - 20 mandater (25)
V - Venstre: 23,5 procent - 41 mandater (46)
Ø - Enhedslisten: 5,6 procent - 10 mandater (4)

0 kommentarer
Vis kommentarer