Rødt flertal bliver ikke nogen sovepude

Helle Thorning går sommeren i møde med et solidt meningsmålingsflertal i ryggen - men ikke et flertal, som vil være nemt at regere med

Helle Thorning og Villy Søvndal ser ud til at kunne sætte kurs mod ministerkontorerne - men de får det ikke for nemt med radikale og Enhedslisten. (Foto: Jakob Jørgensen)
Helle Thorning og Villy Søvndal ser ud til at kunne sætte kurs mod ministerkontorerne - men de får det ikke for nemt med radikale og Enhedslisten. (Foto: Jakob Jørgensen)

Den meningsmåling fra Greens Analyseinstitut, som Børsen offentliggør i dag, giver - igen-igen - solidt flertal til de partier, som har svoret at ville pege på Socialdemokraternes formand, Helle Thornings-Schmidt, som statsminister efter det valg, som kommer senest til november.

Målingen giver denne 'røde' blok 96 af de 175 mandater, som falder i Danmark minus Færøerne og Grønland, mens de 'blå' partier, som regnes som Lars Løkke Rasmussens støtter, kun samler stemmer nok til 79 mandater.

Dybt skuffende for regeringen
Selv med de forbehold for statistisk usikkerhed, som knytter sig til meningsmålinger, må dagens tal være en dyb skuffelse for regeringen, som nærmest har kørt forligene ud af Finansministeriet på trillebør i de seneste uger.

Der er ingen tak at se i vælgernes svar til Greens.
Læs: Lars Løkkes Ludo-katastrofe

Ganske vist står Venstre pænt. Tabet i forhold til 46 mandater fra valget i 2007 er nu 'kun' fem, men når Dansk Folkeparti også står til en tilbagegang på fem i forhold til de 25 mandater i 2007, er det en alvorlig lussing fra vælgerne.

De konservative stikker stadig i sumpen og kæmper hårdt for at bevare et tocifret mandattal - Greens giver i dag partiet 11 mandater mod 18 ved 2007-valget. Kun Liberal Alliance står til blå fremgang - et plus på to mandater oven i de fem, som partiets forløbet. Ny Alliance, faktisk fik valgt i 2007

En møgmåling for blå og røde
Men selv om tallene holder til valgdagen, skal Helle Thorning ifølge ekstrabladet.dk's kommentator, tidligere chefredaktør Hans Engell, ikke glæde sig for meget.

For S er der lagt op til en fremgang fra 45 til 49 mandater, mens SF kan se frem til et tab på et mandat i forhold til de 23 i 2007. Hverken Helle-effekt eller Villy-effekt giver således den store sejr - den røde fremgang fastholdes nu af blokkens fljøpartier, de radikale og Enheldslisten, som begge af Greens tildeles en fremgang på seks mandater i forhold til 2007. Hermed står R til 15 og Enhedslisten til 10 mandater.

- Det er en møgmåling, både for Lars Løkke og for Helle Thorning, konstaterer han.

- Hvori består møget for Helle Thorning?

- Hun ser ud til at være stensikker på at blive statsminister, men det bliver med et hold bag sig, hvor både de radikale og Enhedslisten står til fremgang, mens både S og SF står forholdsvis svagere. Det bliver ikke nemt.

- Enhedslisten står virkelig til at vinde. For første gang ser vi nu en stærk venstrefløj ved siden af S og SF - det bliver ikke mindst et problem for Villy Søvndal, vurderer Hans Engell. - Hidtil har SF stort set kunnet gør, hvad de ville. Nu rører de på sig på venstre side.

Sådan fordeler Greens mandaterne

Analyseinstituttet Greens foretog sin måling i dagene 6.-8.juni 2011. Der er en statistisk usikkerhed på omkring to procent knyttet til tallene. Tallene i parentes er mandaterne fra valget i 2007.

A - Socialdemokraterne: 27,9 procent - 49 mandater (45)
B - Radikale: 8,3 procent - 15 mandater (9)
C - Konservative: 6,0 procent - 11 mandater (18)
F - SF: 12,6 procent - 22 mandater (23)
I - Liberal Alliance: 4,2 procent - 7 mandater (5)
K - Kristendemokraterne: 0,4 procent - 0 mandater (0)
O - Dansk Folkeparti: 11,4 procent - 20 mandater (25)
V - Venstre: 23,5 procent - 41 mandater (46)
Ø - Enhedslisten: 5,6 procent - 10 mandater (4)

0 kommentarer
Vis kommentarer