Ørum klar til grænsekontrol

Kristendemokraternes enlige Folketingsmedlem, Per Ørum Jørgensen, tilslutter sig regeringens aftale om grænsekontrol. Dermed er flertallet sikret

Per Ørum Jørgensen blev endnu engang en joker i regeringens kabale for at skabe flertal. Her er han fotograferet tidligere i dag på sit kontor på Christiansborg - siden har han sagt god for at lægge den sidste stemme til aftalen om grænsekontrol. (Foto: Jens Dresling)
Per Ørum Jørgensen blev endnu engang en joker i regeringens kabale for at skabe flertal. Her er han fotograferet tidligere i dag på sit kontor på Christiansborg - siden har han sagt god for at lægge den sidste stemme til aftalen om grænsekontrol. (Foto: Jens Dresling)

Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen går ind i regeringens aftale med Dansk Folkeparti om øget kontrol ved de danske grænser. Det oplyser Finansministeriet til Ritzaus Bureau.

Dermed har regeringen sikret sig det 90. og afgørende mandat, når loven bag aftalen skal op til afstemning i Folketinget næste uge.

- Jeg er glad for, at vi har 90 mandater bag aftalen om styrket grænsekontrol. Nu kan vi lægge oppositionens politiske fnidder til side og koncentrere os om at styrke grænsekontrollen, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen til Ritzau.

Dansk politik Ørum fik landbrug for ja til grænseaftale

I aftalen med Per Ørum Jørgensener der dog foretaget en enkelt lille ændring i aftaleteksten, beretter Ritzau.

Forhen lød det i aftalen, at 'Den ovenfor beskrevne indsats i forhold til at styrke grænsekontrollen i Danmark vil kunne gennemføres inden for rammerne af det nuværende Schengen-samarbejde.'

I den nye aftaletekst står der, ifølge Finansministeriets hjemmeside,: 'Den ovenfor beskrevne indsats i forhold til at styrke grænsekontrollen i Danmark skal kunne gennemføres inden for rammerne af det nuværende Schengen-samarbejde. Det vil blive sikret i implementeringen i alle faserne.'

Det står altså nu direkte i aftalen om grænsekontrollen, at den skal leve op til Schengen-aftalen, som EU ellers mistænker Danmark for at være på kant med

'Gæk med folkestyret'
Regeringen havde i første omgang håbet at kunne vedtage aftalen på et møde i Finansudvalget i dag, fredag. Dér sidder Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti nemlig på et flertal af pladserne

Men dén plan satte oppositionen en pind i hjulet for ved at kræve, at forslaget om grænsekontrol skulle tages op til afstemning i Folketingssalen. En afstemning, som regeringen nu kan mønstre flertal til:

Finansminister Claus Hjort Frederiksen har efterfølgende beskyldt oppositionen

Claus Hjort Frederiksen mener, at Helle Thorning-Schmidt driver gæk med folkestyret, når socialdemokraterne ikke længere vil støtte grænsekontrollen. (Foto: Jens Dresling) Politik Hjort skælder ud: Thorning er en skændsel men Den radikale Morten Østergaard opfordrer regeringen til at trække aktstykke om grænsekontrollen. (Foto: Jens Dresling) Dansk politik Radikale: Grænsesagen er ikke drilleri

- VKOs flertal i finansudvalget afspejles ikke i folketingssalen. Derfor er det uhensigtsmæssigt at vedtage aktstykket i udvalget, siger finansordfører Morten Østergaard.

Pia Christmas var nr. 89
Tidligere på dagen sendte Pia Christmas-Møller en sms til Ritzau under sin udsendelse som valgobservatør for OSCE i Tyrkiet. I sms'en fastslår hun, at hvis aktstykket om grænsekontrollen bliver rykket til afstemning i Folketingssalen, står hun ved sine aftaler.

- Jeg står ved de aftaler og forlig, jeg indgår. Vel at mærke på de aftalte og oplyste vilkår og givne information - som altid, skrev Pia Christmas-Møller fra Ankara, Tyrkiet.

Ørum blev nr. 90
Dermed kunne regeringen stadig tælle til 89 mandater, og der var flere muligheder for det 90. - blandt andet afviste partiet Fokus heller ikke at lege med.

Men det blev altså Per Ørum Jørgensen, der først lagde sin stemme på vægtskålen. Ligesom han blandt andet gjorde, da regeringen i efteråret 2010 fik vedtaget sin seneste finanslov.

Sådan har skatteminister Peter Christensen fået svarene om andre EU-landes grænsekontrol

* Folketinget bad i maj skatteminister Peter Christensen (V) om at oplyse, om der er andre lande inden for Schengen-samarbejdet, der har døgnbemandede grænseovergange og i givet fald hvilke.

* Skat iværksatte en rundspørge af generel karakter inden for Skats kontaktnetværk i de europæiske toldadministrationer i de EU-lande, som deltager i Schengen-samarbejdet.

* Spørgsmålet havde følgende ordlyd: 'Eksisterer der i landet toldsteder placeret ved indre grænse, som har åbent dagligt 24 timer? Vi går ud fra, at der findes sådanne toldsteder ved de ydre grænser for eksempel i havne eller lufthavne, men eksisterer der også sådanne toldsteder ved indre grænse?'.

* Alle lande undtagen Italien og Grækenland svarede. Langt de fleste svarede, at de ikke har døgnbemandede grænseovergange.

* Seks lande - Tyskland, Portugal, Finland, Sverige, Litauen og Polen - svarede, at de har nogle få døgnbemandede grænseovergange. Svarene blev givet af kontaktpersonerne - og de seks svar var ifølge Skat af lidt uensartet karakter.

* De fem af landene svarede, at de har en til to døgnbemandede grænseovergange - for eksempel har Tyskland på grænsen mod Polen og Tjekkiet.

* Sverige svarede, at man tilstræber at have toldere på grænsen mod Danmark 24 timer i døgnet.

* Skat understreger, at der svares på, om man har døgnbemandede grænseovergange. Der svares ikke på, hvad man bruger denne døgnbemanding til, herunder i hvor høj grad bemandingen anvendes til kontrol.

Kilde: Skat via Ritzau

0 kommentarer
Vis kommentarer