Hjort om grænsefarcen: Vi får et flertal

En stærkt irriteret finansminister Claus Hjort Frederiksen er gået til finansudvalgets møde om grænsekontrollen

Finansminister Claus Hjort Frederiksen var stærkt irriteret, da han kom til finansudvalgets møde klokken 13. (Arkivfoto: Lars Krabbe)
Finansminister Claus Hjort Frederiksen var stærkt irriteret, da han kom til finansudvalgets møde klokken 13. (Arkivfoto: Lars Krabbe)

Finansminister Claus Hjort Frederiksen havde svært ved at styre sit temperament, da han kort før kl. 13 dukkede op til det møde i finansudvalget på Christiansborg, hvor medlemmerne skulle have stemt for de økonomiske rammer til den øgede grænsekontrol.
Læs: Om igen, Peter Christensen!

Claus Hjort Frederiksen lagde ikke skjul på, at han er stærkt irriteret på specielt Socialdemokraterne, der sammen med SF og Radikale har sørget for, at sagen nu skal behandles som et beslutningsforslag i folketingssalen tirsdag i næste uge og tirsdag 21. juni.

- Dette er noget at det værste, jeg har oplevet i politik, sagde Claus Hjort Frederiksen.
Læs: Radikale: Grænsesagen er ikke drilleri

- Socialdemokraternes statsministerkandidat (Helle Thorning-Schmidt, red.) sagde allerede i 2009, at der er behov for bedre grænsekontrol, fortsatte finansministeren. - Nu vender hun at taktiske grunde på en tallerken. Det synes jeg er for dårligt.

- Folk må have svært ved at stole på Socialdemokraterne. Det gælder ikke bare nu, det gælder også om boligskatterne.

- Hvad sker der, hvis I bliver stemt ned?

- Det gør vi ikke. Vi får et flertal.

- Hvordan?

- Det finder vi ud af de nærmeste dage, lød det fra Claus Hjort Frederiksen.

Inden udvalgets møde var slut, kunne Ritzau udsende en melding om, at Hjort i hvert fald ikke har fået sin bevilling igennem i dag.
Læs: Lille Per er Borgens mest omsværmede

Socialdemokraternes finansordfører Morten Bødskov forstod ikke Claus Hjort Frederiksens ophidselse.

- Vi går ind for at styrke den stigende grænseoverskridende kriminalitet. Derfor kan S, SF og R støtte de foreslåede bevillinger til SKAT og politi- og anklagemyndighed.
Læs: Grænsesagen er en seriøs tabersag

- Men vi kan ikke tilslutte os de dele af bevillingerne i aktstykket, der vedrører etablering af grænsekontrol i Frøslev, Padborg, Kruså og Sæd.

- Vi foreslår i stedet, at der bliver etableret en mobil og efterretningsbaseret indsat mod kriminaliteten ved grænsen, forklarede Morten Bødskov.

Sådan har skatteminister Peter Christensen fået svarene om andre EU-landes grænsekontrol

* Folketinget bad i maj skatteminister Peter Christensen (V) om at oplyse, om der er andre lande inden for Schengen-samarbejdet, der har døgnbemandede grænseovergange og i givet fald hvilke.

* Skat iværksatte en rundspørge af generel karakter inden for Skats kontaktnetværk i de europæiske toldadministrationer i de EU-lande, som deltager i Schengen-samarbejdet.

* Spørgsmålet havde følgende ordlyd: 'Eksisterer der i landet toldsteder placeret ved indre grænse, som har åbent dagligt 24 timer? Vi går ud fra, at der findes sådanne toldsteder ved de ydre grænser for eksempel i havne eller lufthavne, men eksisterer der også sådanne toldsteder ved indre grænse?'.

* Alle lande undtagen Italien og Grækenland svarede. Langt de fleste svarede, at de ikke har døgnbemandede grænseovergange.

* Seks lande - Tyskland, Portugal, Finland, Sverige, Litauen og Polen - svarede, at de har nogle få døgnbemandede grænseovergange. Svarene blev givet af kontaktpersonerne - og de seks svar var ifølge Skat af lidt uensartet karakter.

* De fem af landene svarede, at de har en til to døgnbemandede grænseovergange - for eksempel har Tyskland på grænsen mod Polen og Tjekkiet.

* Sverige svarede, at man tilstræber at have toldere på grænsen mod Danmark 24 timer i døgnet.

* Skat understreger, at der svares på, om man har døgnbemandede grænseovergange. Der svares ikke på, hvad man bruger denne døgnbemanding til, herunder i hvor høj grad bemandingen anvendes til kontrol.

Kilde: Skat via Ritzau

0 kommentarer
Vis kommentarer