Hjort må på jagt efter mandat nummer 90

Det blev ikke til noget i finansudvalget - men finansminister Claus Hjort Frederiksen er overbevist om, at han får flertal for aftalen om grænsekontrol.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen må beholde arbejdstøjet på i pinsen - han skal finde et mandat nummer 90. (Foto: Lars Krabbe)
Finansminister Claus Hjort Frederiksen må beholde arbejdstøjet på i pinsen - han skal finde et mandat nummer 90. (Foto: Lars Krabbe)

Selv om kritikken hagler ned, og flertallet vakler, så er finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) overbevist om, at han kan samle flertal for regeringens forslag om øget kontrol ved de danske grænser.

Claus Hjort Frederiksen vil ikke sige hvordan, men at han 'fører samtaler med folk', som han ikke vil sætte navn på, siger han. Og det bliver der formentlig god brug for.
Læs: Radikale: Grænsesagen er ikke drilleri

Der mangler tre stemmer
Udmeldingen fra Claus Hjort Frederiksen kom, før det stod endeligt klart, at regeringen ikke kan få vedtaget aftalen i Folketingets Finansudvalg. Her har regeringspartierne og Dansk Folkeparti flertal med 9 ud af 17 medlemmer.
Læs: Om igen, Peter Christensen!

Men Socialdemokraterne, SF og De Radikale får nu sagen flyttet til folketingssalen, og her er regeringens flertal i fare. I folketingssalen har V, K og DF nemlig kun 87 mandater og mangler således tre stemmer.

Ja fra Færøerne og Tyrkiet
Claus Hjort Frederiksen kan dog formentlig regne med stemmerne fra løsgængeren Pia Christmas-Møller og færingen Edmund Joensen, der regnes med i den 'blå blok'.
Læs: Grænseaftale strider mod Schengen

Tidligere på dagen sendte Pia Christmas-Møller en sms til Ritzau under sin udsendelse som valgobservatør for OSCE i Tyrkiet.

I sms'en fastslår hun, at hvis aktstykket om grænsekontrollen bliver rykket til afstemning i Folketingssalen, står hun ved sine aftaler.

- Jeg står ved de aftaler og forlig, jeg indgår. Vel at mærke på de aftalte og oplyste vilkår og givne information - som altid, skriver Pia Christmas-Møller fra Ankara, Tyrkiet.

Hvem bliver nummer 90
Dermed kan Claus Hjort Frederiksen mønstre 89 stemmer og mangler blot det 90. mandat. Meget taler for, at det kan blive Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen, som fredag formiddag ikke afviste at stemme for regeringens aftale.
Læs: Lille Per er Borgens mest omsværmede

Også løsgængeren Christian H. Hansen fra partiet Fokus kunne være en mulighed, men han er ikke blevet kontaktet af regeringen.

- Vi er forhandlingsvillige, siger han.

Sådan har skatteminister Peter Christensen fået svarene om andre EU-landes grænsekontrol

* Folketinget bad i maj skatteminister Peter Christensen (V) om at oplyse, om der er andre lande inden for Schengen-samarbejdet, der har døgnbemandede grænseovergange og i givet fald hvilke.

* Skat iværksatte en rundspørge af generel karakter inden for Skats kontaktnetværk i de europæiske toldadministrationer i de EU-lande, som deltager i Schengen-samarbejdet.

* Spørgsmålet havde følgende ordlyd: 'Eksisterer der i landet toldsteder placeret ved indre grænse, som har åbent dagligt 24 timer? Vi går ud fra, at der findes sådanne toldsteder ved de ydre grænser for eksempel i havne eller lufthavne, men eksisterer der også sådanne toldsteder ved indre grænse?'.

* Alle lande undtagen Italien og Grækenland svarede. Langt de fleste svarede, at de ikke har døgnbemandede grænseovergange.

* Seks lande - Tyskland, Portugal, Finland, Sverige, Litauen og Polen - svarede, at de har nogle få døgnbemandede grænseovergange. Svarene blev givet af kontaktpersonerne - og de seks svar var ifølge Skat af lidt uensartet karakter.

* De fem af landene svarede, at de har en til to døgnbemandede grænseovergange - for eksempel har Tyskland på grænsen mod Polen og Tjekkiet.

* Sverige svarede, at man tilstræber at have toldere på grænsen mod Danmark 24 timer i døgnet.

* Skat understreger, at der svares på, om man har døgnbemandede grænseovergange. Der svares ikke på, hvad man bruger denne døgnbemanding til, herunder i hvor høj grad bemandingen anvendes til kontrol.

Kilde: Skat via Ritzau

1 af 5 Løsgængeren Pia Christmas-Møller har sms'et fra Tykiet, at hun støtter regeringen. (Foto: Mik Eskestad)
2 af 5 Det kan også være, at det bliver læsgængeren Christian H. Hansen fra ikke-partiet Fokus, som får en opringning fra Claus Hjort. Og han vil gerne forhandle, siger han. (Foto: Christian Klindt Sølbeck)
3 af 5 Færingen Edmund Joensen, det eneste borgerlige mandat, som er valgt af de atlantiske vælgere, står bag Venstres statsminister. (Foto: Kim Agersten)
4 af 5 Per Ørum Jørgensen kan pinsesole sig i opmærksomhed - hans stemme kan blive den, som redder regeringens grænseplan. (Foto: Jens Dresling)
5 af 5 Finansminister Claus Hjort Frederiksen må beholde arbejdstøjet på i pinsen - han skal finde et mandat nummer 90. (Foto: Lars Krabbe)
0 kommentarer
Vis kommentarer