Lille Per er Borgens mest omsværmede

Grænsefarcen udvikler sig stadig - hele Folketinget skal nu tage stilling til beslutningsforslag fra oppositionen

Per Ørum Jørgensen - Kristendemokraternes enmandshær på Christiansborg - er endnu en gang manden i centrum. Han kan blive den, der redder hele regeringens stort anlagte 2020-plan igennem - med grænsebomme og hele pivtøjet. (Foto: Jens Dresling
Per Ørum Jørgensen - Kristendemokraternes enmandshær på Christiansborg - er endnu en gang manden i centrum. Han kan blive den, der redder hele regeringens stort anlagte 2020-plan igennem - med grænsebomme og hele pivtøjet. (Foto: Jens Dresling

Kristendemokraten Per Ørum Jørgensen - Folketingets 'Lille Per' - kan se frem til at blive inviteret til nogle gode pinsefrokoster de kommende dage.

VK-regeringen og Dansk Folkeparti samt oppositionen bestående af Socialdemokraterne, SF, Radikale og Enhedslisten vil gøre alt for at sikre sig hans stemme, når der tirsdag 21. juni skal stemmes om det beslutningsforslag, som oppositionen vil præsentere, når Finansudvalget i dag kl. 13 mødes på Christiansborg.
Læs: Grænsesagen er en seriøs tabersag

- Fremgangsmåden er, at når Finansudvalgets medlemmer mødes kl. 13, så fremsætter vi vores beslutningsforslag, som skal 1. behandles i folketingssalen på tirsdag ( 14. juni, red.), siger socialdemokraternes gruppeformand Carsten Hansen til ekstrabladet.dk.

DF's krav kan ikke opfyldes
- Hvis vi får flertal for beslutningsforslaget ved 2. behandlingen 21. juni, så står regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen i den situation, at de ikke kan opfylde Dansk Folkepartis krav om en øget grænsekontrol.

- Derfor er jeg overbevist om, at regeringen vil bruge pinsedagene til at overtale enten Per Ørum Jørgensen eller Liberal Alliance til at at støtte skatteminister Peter Christensens såkaldte aktstykke, der skal bevilge pengene, siger Carsten Hansen.
Læs: Sådan siger de om dansk grænsekontrol

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har i Finansudvalget et flertal på ni stemmer mod otte fra S, SF, R og EL.

Men rykker sagen ned i folketingssalen, kan også Per Ørum Jørgensen, Liberal Alliance og løsgængeren Christian H. Hansen være med til at stemme, og her har de sammen med S, SF, R og EL 90 mandater og dermed et flertal, fordi tre af de fire medlemmer fra Grønland og Færøerne vil stemme med dem.

Hvad gør Løkke, hvis...?
Det er den situation, oppositionen vil udnytte, og det er grunden til, at VK-regeringen skal på arbejde i pinsen for at forhindre, at den lider et nederlag.

- Hvad vil der ske, hvis regeringen og Dansk Folkeparti kommer i mindretal?

- Ja, det er op til statsministeren at afgøre. Vi vil gerne have et valg, men nu må vi se, hvad der sker, siger Carsten Hansen.

Sådan har skatteminister Peter Christensen fået svarene om andre EU-landes grænsekontrol

* Folketinget bad i maj skatteminister Peter Christensen (V) om at oplyse, om der er andre lande inden for Schengen-samarbejdet, der har døgnbemandede grænseovergange og i givet fald hvilke.

* Skat iværksatte en rundspørge af generel karakter inden for Skats kontaktnetværk i de europæiske toldadministrationer i de EU-lande, som deltager i Schengen-samarbejdet.

* Spørgsmålet havde følgende ordlyd: 'Eksisterer der i landet toldsteder placeret ved indre grænse, som har åbent dagligt 24 timer? Vi går ud fra, at der findes sådanne toldsteder ved de ydre grænser for eksempel i havne eller lufthavne, men eksisterer der også sådanne toldsteder ved indre grænse?'.

* Alle lande undtagen Italien og Grækenland svarede. Langt de fleste svarede, at de ikke har døgnbemandede grænseovergange.

* Seks lande - Tyskland, Portugal, Finland, Sverige, Litauen og Polen - svarede, at de har nogle få døgnbemandede grænseovergange. Svarene blev givet af kontaktpersonerne - og de seks svar var ifølge Skat af lidt uensartet karakter.

* De fem af landene svarede, at de har en til to døgnbemandede grænseovergange - for eksempel har Tyskland på grænsen mod Polen og Tjekkiet.

* Sverige svarede, at man tilstræber at have toldere på grænsen mod Danmark 24 timer i døgnet.

* Skat understreger, at der svares på, om man har døgnbemandede grænseovergange. Der svares ikke på, hvad man bruger denne døgnbemanding til, herunder i hvor høj grad bemandingen anvendes til kontrol.

Kilde: Skat via Ritzau