Grænseballade slår skår i Danmarks omdømme

Polemikken om grænsekontrol bekymrer DI. Dansk erhvervsliv, økonomi og renommé lider skade, lyder det

Den hede debat om permanent grænsekontrol udvikler sig dag for dag i retning af en diplomatisk krise mellem Danmark og Tyskland.

Sagen har nu vokset sig så stor, at den skader vores omdømme i udlandet og dermed erhvervslivet herhjemme, skriver Information torsdag.

Bekymringerne kommer blandt andet fra Dansk Industri, en af erhvervslivets absolutte sværvægtere, som er alvorligt bange for, at den kontroversielle grænsekontrol belaster Danmarks image.

- Vi kan se på reaktionen i udlandet, at det opfattes som et markant signal. Det i sig selv gavner hverken dansk erhvervsliv og dansk økonomi, siger Karsten Dybvad, administrerende direktør i DI.

- Det her er et signal til omverdenen om, at Danmark ønsker at gå enegang, og det ønsker vi i Dansk Industri ikke. Vi ønsker at være en del af fællesskabet og en del af international økonomi og den frie bevægelighed, tilføjer han.

Eksperter i brandingværdi mener, at grænsedebatten stempler Danmark som et indadvendt land, der lukker sig om sig selv.

- Når man i Tyskland udtrykker, at det her er politik, der udtrykker nationalistiske tendenser, så er det, fordi det virkelig er det billede af Danmark, der slår igennem i udlandet, siger Frederik Preisler, partner og direktør i reklamebureauet Mensch.

- Hvor vi før var et land, der var respekteret for sit diplomati, bliver vi nu set som en aggressiv stat, der vil slås med hvem som helst. Og det bliver bemærket, tilføjer han til Information.

I tirsdags langede Tysklands viceudenrigsminister ud efter Danmark og sagde, at lande, som ønsker at genindføre grænsekontrollen, 'leger med nationalismens ild'.