Om igen: EU-grænser har ikke døgnvagt

Skatteminister Peter Christensen skal på overarbejde for at bevise, at Danmark bare vil gøre, hvad alle andre gør - alle siger nu nej

Skatteminister Peter Christensen holdt sig pænt i baggrunden, da finansminister Claus Hjort Frederiksen og Pia Kjærsgaard serverede den udvidede grænsekontrol for offentligheden. Nu skal PC på overarbejde for at redde aftalen gennem Folketinget. (Foto: Jens Dresling)
Skatteminister Peter Christensen holdt sig pænt i baggrunden, da finansminister Claus Hjort Frederiksen og Pia Kjærsgaard serverede den udvidede grænsekontrol for offentligheden. Nu skal PC på overarbejde for at redde aftalen gennem Folketinget. (Foto: Jens Dresling)

Skatteminister Peter Christensen skal en tur rundt til en række EU-lande og spørge, hvordan de har det med kontrol ved grænserne til andre EU-lande.

Det mener ministeren, at han allerede har været, og i sidste uge fortalte han - i forbindelse med Folketingets behandling af det kontroversielle forslag om øget dansk grænsekontrol - at otte EU-lande allerede har den døgnbemandede kontrol, som han vil have indført ved de danske landegrænser.
Læs: Grænseballade slår skår i Danmarks omdømme

Der var otte, der var syv...
Tallet blev hurtigt reduceret til syv - der var sket en misforståelse med et af landene, forklarede Skatteministeriet.

De syv, som var tilbage, var Belgien, Litauen, Sverige, Tyskland, Portugal, Finland og Polen. Hurtigt trak Peter Christensen dog også Belgien fra listen, som altså derefter bestod af seks EU-lande med permanent, døgnbemandet grænsekontrol.

Der var seks, der var...
Men nu smuldrer også resten af listen. Morgenavisen Jyllands-Posten har kontaktet de seks landes ambassader for at høre, hvordan deres grænsekontrol er indrettet, og ét efter ét melder landene fra, skriver avisen i dag.

- Der er ingen 24-timers grænsekontrol på de indre Schengen-grænser, lyder et typisk svar, her fra ambassaderåd Andrzej Skzydlo fra Polens ambassade, mens ambassadør Johann Christoph Jessen fra Tyskland, som kun har grænser til andre EU- og Schengenlande, siger:

- Vi har ingen døgnbemandede grænseovergange i Tyskland. Jeg har endnu ingen forklaring på, hvor svaret kommer fra.
Se: Tysk tv-satire om Danmarks grænsekontrol

Tilfældige ambassader
Debatten om de danske planer om grænseskontrol har bølget voldosmt, både i Danmark og i udlandet, lige siden aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti blev indgået. Allerede dagen efter måtte intergrations- og udviklingsminister Søren Pind redegøre for den i et ministerrådsmøde i Bruxelles.
Se: PInd i vildt forsvar for ny grænsekontrol

Det var dog ikke tilstrækkeligt - da EU-kommissionen fik set nærmere på sagen, var formanden, José Manuel Barroso, ikke beroliget.
Læs: Sådan siger de om grænsekontrollen

Skatteministeren har, nu siden Jyllands-Postens rundspørge og dets resultat blev kendt, haft travlt med at sige, at han har spurgt dér, hvor han fandt det naturligt - og han mere end antyder, at tilfældige ambassader nok ikke er helt så sikre kilder som landenes told- og skattemyndigheder.
Læs: Skatteminister undrer sig over ambassadør-kritik

Fra oppositionen er J.-P.'s oplysninger kommet som sendt fra himlen. Den vil sætte behandlingen af grænsekontrolsagen i bero, indtil skatteministeren kommer med en forklaring på de modstridende oplysninger.

Skulle vedtages i morgen
Køreplanen er, at Folketingets finansudvalg skal godkende bevillingerne til den udvidede grænsekontrol i morgen, fredag, og at arbejdet med at etablere denne kontrol kunne gå i gang med det samme.
Læs: Sig det så - hvad skal vi med de toldere?

Og selvom ikke et eneste land i EU skulle have døgnbevogtede grænser, så bekymrer det ikke skatteministeren.

- Det er ikke været afgørende for regeringen, om de andre lande har døgnbemandede grænser. Det er Folketinget, der har spurgt til det, siger Peter Christensen til Ritzau.

Sådan har skatteminister Peter Christensen fået svarene om andre EU-landes grænsekontrol

* Folketinget bad i maj skatteminister Peter Christensen (V) om at oplyse, om der er andre lande inden for Schengen-samarbejdet, der har døgnbemandede grænseovergange og i givet fald hvilke.

* Skat iværksatte en rundspørge af generel karakter inden for Skats kontaktnetværk i de europæiske toldadministrationer i de EU-lande, som deltager i Schengen-samarbejdet.

* Spørgsmålet havde følgende ordlyd: 'Eksisterer der i landet toldsteder placeret ved indre grænse, som har åbent dagligt 24 timer? Vi går ud fra, at der findes sådanne toldsteder ved de ydre grænser for eksempel i havne eller lufthavne, men eksisterer der også sådanne toldsteder ved indre grænse?'.

* Alle lande undtagen Italien og Grækenland svarede. Langt de fleste svarede, at de ikke har døgnbemandede grænseovergange.

* Seks lande - Tyskland, Portugal, Finland, Sverige, Litauen og Polen - svarede, at de har nogle få døgnbemandede grænseovergange. Svarene blev givet af kontaktpersonerne - og de seks svar var ifølge Skat af lidt uensartet karakter.

* De fem af landene svarede, at de har en til to døgnbemandede grænseovergange - for eksempel har Tyskland på grænsen mod Polen og Tjekkiet.

* Sverige svarede, at man tilstræber at have toldere på grænsen mod Danmark 24 timer i døgnet.

* Skat understreger, at der svares på, om man har døgnbemandede grænseovergange. Der svares ikke på, hvad man bruger denne døgnbemanding til, herunder i hvor høj grad bemandingen anvendes til kontrol.

Kilde: Skat via Ritzau

0 kommentarer
Vis kommentarer