Fejl på fejl gjorde, at 10 børn levede under kummerlige forhold i Brønderslev i månedsvis. Inden da var de udsat for samme omsorgssvigt i adskillige andre kommuner uden at nogen greb ind.
Nu er forældrene dømt for bl.a. vanrøgt, vold og voldtægt, mens kommuner og ministre har travlt med at frikende sig selv.
Både Skanderborg Kommune, Brønderslev Kommune og især Lolland Kommune har ellers fået kritik af Ankestyrelsen.
Læs også: Lolland Kommune kendte ikke til vanrøgt.
Ekstra Bladet konfronterede mandag aften efter dommen Brønderslev Kommunes direktør for Børn og Kultur, Henning Risager med kommunens svigt. Det gav ham ikke røde ører.
- I modtog en advarsel i juli 2009 fra politiet om, at den var gal i familien. Alligevel besøgte I dem ikke før halvanden måned senere?
- Vi var ikke klar over, at familien rent faktisk boede i vores kommune i begyndelsen, lød svaret.
Læs også: Brønderslev: Vi burde have fjernet børnene.
Risager har siden sagen blev landskendt fyret lederen af Brønderslev Kommunes børne- og familieafdeling, Carsten Bach, men det var slet ikke ham, der sad med sagen.
Det gjorde Inge Gorm Andersen, som nu har taget hans plads.
ekstrabladet.dk har i dag spurgt Henning Risager om, hvorfor han har mere tillid til Inge Gorm Andersen, men det vil han ikke snakke om.
I stedet kommer han nu med et angreb på medierne.
Lektor Karin Kildedal fra Aalborg Universitet er ekspert i de svagest stillede børns vilkår og udvikling, og hun er dybt bekymret over udviklingen i kommunernes praksis på området.
- Kommunerne bestemmer jo selv det faglige niveau, og det giver en meget forskellig og uensartet praksis. Staten burde pille ved kommunernes selvstyre, men har fralagt sig ansvaret, siger hun.
Videreuddannelse skal være et krav
Helt konkret peger hun på, at socialminister Benedikte Kiær må skærpe de kvalifikative krav til kommunerne.
- Der skal være krav om videreuddannelser til de ansatte, som arbejder med serviceloven, så de ved, hvad de skal foretage sig, når der kommer underretninger om omsorgssvigt, siger Karin Kildedal til ekstrabladet.dk.
I Brønderslevsagen er der flere eksempler på, at både politi, naboer, børnehaver og skoler har slået alarm om familien. Men kommunerne har aldrig taget affære, før familiens ældste datter stak af og slog alarm til politiet.
ekstrabladet.dk har interviewet socialminister Benedikte Kiær om Brønderslev-sagen og om, hvad der bliver gjort for at indgå lignende tilfælde i fremtiden. Læs interviewet her.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.