Pind sender bistandsmillioner i skattely

Søren Pind høster voldsom kritik, fordi dansk udviklingsbistand til Afrika slipper med ultralav selskabsskat

Søren Pind høster massiv kritik, for samtidig med, at regeringen fordømmer multinationale selskabers brug af skattely, sender udviklingsministeren danske bistandskroner i skattely. (Arkivfoto: Martin Lehmann)
Søren Pind høster massiv kritik, for samtidig med, at regeringen fordømmer multinationale selskabers brug af skattely, sender udviklingsministeren danske bistandskroner i skattely. (Arkivfoto: Martin Lehmann)

Samtidig med at regeringen fordømmer multinationale selskabers brug af skattely, sender udviklingsminister Søren Pind (V) onsdag 150 millioner danske bistandskroner i skattely.

Søren Pind og Danida har placeret en ny, delvis danskejet udviklingsbank i et skuffeselskab i skattelyet Mauritius i Det Indiske Ocean, skriver Politiken onsdag.

Den Afrikanske Garantifond, som banken kommer til at hedde, får ellers sit hovedkontor i Nairobi i Kenya, hvorfra den skal hjælpe små og mellemstore virksomheder i gang med lån og kreditter.

Men for at undgå en selskabsskat på 25 procent i det fattige Kenya, er banken nu blevet indregistreret på Mauritius hos et firma, der har specialiseret sig i at etablere skattelette skuffeselskaber.

Dermed slipper banken med en selskabsskat på blot 3 procent. Det fremgår af dokumenter fra Udenrigsministeriet, som Politiken har fået aktindsigt i.

Læs mere her

- Det her ser ikke pænt ud, og det går stik imod Danmarks målsætning om at bekæmpe skattely, siger Niels Helveg Petersen (R), formand for Folketingets Skatteudvalg.

Brugen af skattelylande går også imod udviklingsministerens egne bestræbelser på at styrke skattesystemerne i de fattige udviklingslande.

Derfor bliver beslutningen mødt med voldsom fordømmelse blandt politikere, eksperter og udviklingsorganisationer.

En af Europas få eksperter i netop bistandsmidler og skattely, den internationalt anerkendte professor i økonomi Guttorm Schjelderup fra Handelshøjskolen i Oslo, er stærkt forundret over beslutningen.

- Ved at lægge garantifonden i et skattely underminerer man skattebasen i de fattige lande. Samtidig giver man skattelyene en kommerciel og politisk legitimitet, siger han.

Søren Pind selv bekræfter valget af en model, hvor garantifonden juridisk indregistreres på Mauritius, samtidig med at hovedkontoret etableres i Kenya.

- Det er rigtigt, at Mauritius har lav beskatning af virksomhedsoverskud. Så meget desto bedre, da vores fond jo skal hjælpe fattige i hele Afrika og ikke kun det land, hvor den juridisk placeres, skriver ministeren i en mail til Politiken.

- Det gælder om at have så mange ressourcer til rådighed som muligt, som kan komme fattige i hele Afrika til gode, tilføjer Søren Pind.

Hvad mener du - er det i orden at sende danske bistandskroner i skattely på den måde? Kommenter herunder

0 kommentarer
Vis kommentarer