Ministeren: Vi skal gøre det bedre

Socialminister Benedikte Kiær taler ud om Brønderslev-sagen til ekstrabladet.dk: - Den har vist, at vores sociale sikkerhedsnet ikke er helt tæt, siger hun

Brønderslev-sagen har fyldt meget i Benedikte Kiærs tid som socialminister. (Polfoto/Jens Dresling)
Brønderslev-sagen har fyldt meget i Benedikte Kiærs tid som socialminister. (Polfoto/Jens Dresling)

Der har været hård kritik af både kommuner og socialminister Benedikte Kiær efter Brønderslevsagen, som i går endte med, at forældrene blev dømt for bl.a. vold, vanrøgt og voldtægt af deres 10 børn.

Læs også: Ingen vil tage ansvaret.

Kiær erkender nu, at Brønderslev-sagen har vist, at det sociale sikkerhedsnet ikke er helt tæt, men understreger samtidig, at det går den rette vej efter en lang række stramninger.

- Hvis sikkerhedsnettet var helt tæt, ville disse sager ikke dukke op. Vi skal altid arbejde på at gøre det bedre, siger socialministeren til ekstrabladet.dk.

Eksperter hjælper med de svære sager
Hun står bag en ny reform, som allerede er trådt i kraft, og som skal gøre det markant nemmere for kommuner og ankestyrelsen at hjælpe børn, der bliver misbrugt eller vanrøgtet.

Blandt andet er der oprettet en task force af eksperter, der rejser rundt i landet og hjælper kommunerne med de sværeste sager. Desuden er der giver øgede beføjelser til ankestyrelsen, som kan gå aktivt ind i sagerne, hvis kommunerne tøver for længe.

- Nogle kommuner gør det rigtig godt, og andre mangler et godt stykke vej, siger Benedikte Kiær.

Dagbøder til sløsede kommuner
Derfor har ankestyrelsen beføjelse til at straffe kommunerne med dagbøder, hvis de ikke handler effektivt nok, og dagbøderne vil fortsætte til der er rettet op på fejlene.

- Men det er stadig op til kommunerne at ansætte de rigtige folk til opgaven, siger hun.

Brønderslev-sagen var en af de første rapporter, som landede på ministerens skrivebord, da hun overtog posten efter Karen Ellemann i 2010.

En god udvikling
- I det tilfælde valgte jeg selv at gå ind i sagen. Jeg gav kommunerne (Lolland, Skanderborg og Brønderslev, red.) muligheden for at få besøg af et læringsteam fra ankestyrelsen. Det sagde de heldigvis ja til, siger Kiær med en slet skjult hentydning til, at det ikke havde været smart af kommunerne at sige nej.

Sagen har fyldt meget for ministeren, som håber, at de nye tiltag vil bremse andre sager som den, før de når at gå så vidt.

- Jeg noterer mig med glæde, at flere of flere medborgere er begyndt at underrette kommunerne om omsorgssvigt i stedet for at kigge den anden vej og tænke 'det angår ikke mig'. Det er en god udvikling, siger benedikte Kiær til ekstrabladet.dk.

0 kommentarer
Vis kommentarer