Lykke Friis: Sort fremtid for vores børn

Klimaminister Lykke Friis er mest overrasket over, hvor langt vi er fra målet - Vores børns fremtid er ikke nødvendigvis lys, siger hun

Klimaminister Lykke Friis (V) er ikke overrasket over, at nye tal bekræfter, at vi næppe når to graders-målsætningen. (Arkivfoto: Jens Dige)
Klimaminister Lykke Friis (V) er ikke overrasket over, at nye tal bekræfter, at vi næppe når to graders-målsætningen. (Arkivfoto: Jens Dige)

- Hastig afsmeltning i Arktis, tørkeperioder, ekstreme vejrfænomener overalt - de problemer vil blive fuldstændig uoverskuelige, hvis vi forestiller os, at vi fortsætter som vi gør nu, siger WWF's klimachef John Nordbo.

Læs også: Vi sætter rekord i CO2-udslip

For trods økonomisk krise og næsten global rescesion steg CO2-udslippet med 1,6 gigaton i 2010, som en 'meget bekymret' cheføkonomi for Det Internationale Energi Agentur kunne oplyse mandag.

Hvor lys ser fremtiden ud for vores børn?

- Jamen, det er i givet fald ikke en lys verden. Du får klimakrige, du får klimaflygtninge. Og problemet med klimaforandringer er jo, at de styrker de konflikter, vi har i forvejen i f.eks. Afrika, siger klima- og energiminister Lykke Friis (V) til ekstrabladet.dk.

Vi når det ikke
Hun er ikke overrasket over, at vi ikke kan holde os under de to graders temperaturstigning. Det er dét mål, der er fastsat af FN og verdens ledere for, hvad vores klima kan bære.

- Dét jeg synes er bekymrende og også overraskende, er at vi er så meget længere fra målet, end jeg troede, vi var, siger Lykke Friis.

Nu er du jo en pæn akademiker, men hvor meget er vi ude at skide?

Lykke Friis griner.

- Hvor meget er vi ude at skide? Jeg er sådan indrettet, at når man tager de her tal ind i forhandlingsprocessen, så det jo føre til erkendelsen af, at vi skal ændre kurs, siger hun og tilføjer, at 'Der er ikke noget alternativ til en global aftale'.

Det samme sagde Connie Hedegaard i december før COP15 ...

WWF: Der er stadig en chance
- Det er også rigtigt. Men vi lægger jo ikke alle vores æg i én kurv, siger klimaministeren og nævner Danmarks deltagelse i G20 for Ren Energi og en forestående rejse med kronprinsen til Ukraine for at tale om gas.

Hos WWF har John Nordbo ikke meget tiltro til politikernes lovord:

- Hvis vi tror, vi gør en masse i forhold til at begrænse CO2-udslippet, må vi tro om. Der skal rigtig, rigtig meget mere til, siger han til ekstrabladet.dk.

Vi snakker for meget og gør slet ikke nok, lyder hans kritik af klimaindsatsen.

John Nordbo er, trods alt, optimist og nævner, at teknologiudviklingen går hurtigere nu, at solenergi er snart rentabelt, og selv Kina har indset, at væksten må dæmpes.

- Jeg tror helt seriøst på, at verden har en god chance for at holde temperaturstigninger under to grader, siger Nordbo.

0 kommentarer
Vis kommentarer