Opposition stopper VK's hastebehandling

Lars Løkke Rasmussen prøver at få hastebehandlet endnu en lov. Men denne gang siger oppositionen nej

Lars Løkke Rasmussen får ikke sin vilje til at få Folketinget  til at hastebehandle lovgivning. (Foto: Folketingets tv)
Lars Løkke Rasmussen får ikke sin vilje til at få Folketinget til at hastebehandle lovgivning. (Foto: Folketingets tv)

Det historisk brede samarbejde i Folketinget om det parlamentariske arbejde bliver nu brudt.

En samlet opposition, bestående Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne og De Radikale blokerer for VK-regeringens ønske om at få hastebehandlet et nyt lovforslag om at skærpe reglerne for udenlandske studerende. I forvejen har oppositionen givet regeringen lov til, at tre lovforslag fra 2020-planen kan blive behandlet efter Folketinget ellers var gået på sommerferie, nemlig den 21. og 24. juni, men nu stopper festen. Det siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen.

Læs også: Feriefjollerier i Folketinget

- Vi har givet dispensation de andre tre gange for fredens skyld - og fordi regeringen sagde, at det var vigtigt - men der er ingen som helst begrundelse for, at det nye lovforslag også bliver hastebehandlet. Hvis respekten for Folketingets arbejde skal bevares, så må cirkus holde op nu, siger Per Clausen.

Løkke må vente til juli
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) orienterede tirsdag aften Folketingets formand, Thor Pedersen (V), om få behandlet det nye lovforslag. Og Thor Pedersen havde foreslået, lovforslaget blev behandlet sammen med tre allerede fremsatte forslag.

Læs også: Ny MF'er laver ikke fis med vælgerne

Men da det kræver, at 75 procent Folketingets medlemmer siger god for at dispensere fra reglen om, at der skal gå mindst 30 dage fra et lovforslag bliver fremsat - og til det bliver vedtaget - må Lars Løkke Rasmussen nu vente til juli med at få vedtaget sit seneste lovforslag.

I forvejen har oppositionen kritiseret, at Dansk Folkeparti, regeringen og Liberal Alliance har gennemtvunget, at Folketinget hastebehandler et beslutningsforslag fra førstnævnte parti om at fjerne ejendomsvurderingen.

Folketingets partier har nemlig været enige om, at alle beslutningsforslag og lovforslag skulle være afleveret senest den 1. april, for at de kunne nå at blive behandlet og vedtaget inden sommerferien.