Dyk i dansk økonomi hovedtema i debat

Forbrugerne holder på pengene, og sender dermed Danmark i recession igen - økonomer er meget overraskede

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, var første ordfører på talerstolen i debatten efter Lars Løkke Rasmussens afslutningsredegørelse - og debutant som ordfører i en af de store debatter. Oppositionens politikere har stået i kø for at holde hende op på morgenens overraskende dårlige tal for dansk økonomi. (Skærmdump fra Folketingets tv)
Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, var første ordfører på talerstolen i debatten efter Lars Løkke Rasmussens afslutningsredegørelse - og debutant som ordfører i en af de store debatter. Oppositionens politikere har stået i kø for at holde hende op på morgenens overraskende dårlige tal for dansk økonomi. (Skærmdump fra Folketingets tv)

Danmarks Statistik har fået en hovedrolle i dagens afslutningsdebat på Christiansborg.

Morgenen bød på tal, som viser, at Danmark er kommet i det, som hedder 'økonomisk recession', og som betyder, at det danske bruttonationalprodukt - et mål for, hvordan økonomien har det - i det første kvartal af 2011 er faldet med en halv procent.

Tallene indløb på et ritzau-telegram klokken 9.12, mens Lars Løkke stod på talerstolen - og dén omstændighed er blevet flittigt udnyttet af de oppositionspolitikere, som her til morgen står i kø for at stille spørgsmålstegn ved, om regeringens mange forlig er den rette medicin.

Floromvunden tale
- Det er jo trist, at mens statsministeren taler floromvunden om, hvor godt det går, så tikker der et telegram ud på Ritzau om, at - på trods af at der er fremgang i USA og Europa - så er Danmark for andet kvartal i træk i det, som kaldes teknisk recession, sagde de gadikales gruppeformand, Margrethe Vestager.

- Når bruttonationalproduktet falder, og antallet af beskæftigede falder, er det så udtryk for, at der er gang i væksten? Og er det rigtige svar i den situation at afskaffe efterlønne, spurgte Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen.

Debut som ordfører
Spørgsmålene blev især rettet til den første taler efter statsministeren, Venstres ordfører, Ellen Trane Nørby, som i dag har sin debut som ordfører i en stor debat. Hun svarede for sig med næb og kløer, men var alligevel glad, da Dansk Folkepartis gruppeformand og chefforhandler, Kristian Thulesen Dahl, fra sin plads i salen stillede spørgsmålet, om ikke netop en af de nye aftaler - om tilskud til arbejde i private hjem - vil sætte gang i den svigtende privatøkonomi?

Det spørgsmål var Trane Nørby glad for, sagde hun..

Forundrede økonomer
Tallene fra Danmarks Statistik har vakt stor forundring og bekymring blandt de økonomer, som normalt støtter regeringen.

- Baggrunden for faldet er særligt et voldsomt fald i det private forbrug på 0,8 procent. Vi må sige, at dagens tal tegner et overraskende dystert billede af dansk økonomi, siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.

Hos Sydbank mener chefanalytiker Michael H.J. Stæhr, at det ser sort ud for dansk økonomi med at forvente hjælp fra forbrugerne.

- At opbremsningen i den offentlige sektor ville lægge en dæmper på dansk økonomi, har der ikke hersket så meget tvivl om, men at opbremsningen har spredt sig til det private forbrug er overraskende - ja, nærmest chokerende, siger han.

Derfor holder folk igen
Begge økonomer peger på, at forbrugernes tilbageholdenhed i høj grad skyldes stigende skatter, mindre lønstigninger og råvarepriser, som tordner i vejret.

- Vi skal åbenbart læne os op ad den komponent, der i lang tid har været trækdyret for dansk økonomi, nemlig eksporten, når vi skal spejde efter en lysning i horisonten, siger Michael H.J. Stæhr.

Tallene viser, at eksporten steg med 4,3 procent i årets første tre måneder, men selv ikke så stor en stigning kan bringe dansk økonomi ud af recessionen.

En spand koldt vand
Jyske Banks seniorøkonom Niels Rønholt kalder nyheden 'en kæmpe spand kold vand i hovedet', og har svært ved at komme i tanke om andre lande med samme kedelige tendens med fald i BNP to kvartaler i træk.

- Frit fra hukommelsen kan vi lige umiddelbart kun komme på Portugal og Japan, hvor det også har været tilfældet, siger han.

1 af 2 Dansk Folkepartis gruppeformand og chefforhandler i forårets aftaler med regeringenm, Kristian Thulesen Dahl. kom Venstres Ellen Trane Nørby til hjælp med et spørgsmål om boligjobpakkens gavnlige virkning på privat forbrug. (Skærmdump fra Folketingets tv)
2 af 2 Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, var første ordfører på talerstolen i debatten efter Lars Løkke Rasmussens afslutningsredegørelse - og debutant som ordfører i en af de store debatter. Oppositionens politikere har stået i kø for at holde hende op på morgenens overraskende dårlige tal for dansk økonomi. (Skærmdump fra Folketingets tv)
0 kommentarer
Vis kommentarer