Løkke tvinges til at se på boligskat

De Radikale kræver, at fastfrysningen af ejendomsværdibeskatningen bliver ophævet

Et af de største tabuer i dansk politik bliver ifølge Politiken onsdag en del af forhandlingerne om planen for Danmarks økonomi frem til år 2020, som regeringen skal forsøge at finde flertal for i løbet af de kommende uger.

Forud for forhandlingerne kræver de radikale, at regeringen går med til at fjerne boligejernes skattelettelse fra 2002, hvor skattestoppet fastfrøs ejendomsværdibeskatningen. En fastfrysning, som vismænd og andre økonomer kritiserer.

- Vi har hørt Kristian Thulesen Dahl (DF) sige, at alt er i spil i de kommende forhandlinger. Hvis alt er i spil, er det relevant at drøfte, om man skal blive ved med at give skattelettelser på boliger, som især kommer de allerrigeste boligejere til gode.

- Hvis man vil have en reel forhandling, må man acceptere, at forhandlingsparterne kommer med forskellige krav, siger Margrethe Vestager (R) til Politiken.

En ophævelse af skattestoppet på ejendomsværdiskatten vil ifølge de radikale give fire milliarder kroner til statens budget i 2020. I gennemsnit har danske boligejere hvert år siden fastfrysningen i 2002 fået 5000 kroner ekstra i lommen.

Selv om ændring af boligskatterne adskillige gange er blevet afvist af regeringen, er finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) nu åben for at lytte til andre partier.

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) siger dog, at "de radikale må skyde det ind, og så har vi heldigvis den mulighed, at vi kan skyde ting ned, hvis vi ikke er enige med dem".

Det radikale krav kan altså også blive partiets undskyldning for at forlade forhandlingerne og dermed forblive loyal mod det røde regeringsalternativ.