Samuelsen: - Ikke ambitiøst nok, Løkke

Liberal Alliances leder er skuffet over, at VK-regeringen alligevel ikke har afskaffelse af efterlønnen som kabinetspørgsmål

Partiformand Anders Samuelsen, Liberal Alliance, står nu som Blå Bloks eneste helhjertede modstander af fremtidig efterløn - og det ærgrer ham siger han. (Foto: Rasmus Baaner)
Partiformand Anders Samuelsen, Liberal Alliance, står nu som Blå Bloks eneste helhjertede modstander af fremtidig efterløn - og det ærgrer ham siger han. (Foto: Rasmus Baaner)

Er der noget borgerligt parti, som har afskaffelse af efterlønnen på programmet, så er det Liberal Alliance. Og dagens udmelding fra finansminister Claus Hjort Frederiksen om, at den omstridte ordning ikke behøver at blive afskaffet nu, men at der bare skal ske ændringer i den (for potentielle efterlønnere) dårlige retning, får LA-partiformand Anders Samuelsen til at bebrejde regeringen,. at den svigter sine egne ambitioner.

- Det er en skam, siger Samuelsen til ekstrabladet.dk undervejs fra Jylland til Christiansborg.

Det klædte Løkke og gav medvind
- Det klædte Lars Løkke, og det gav ham medvind, da han i sin nytårstale lagde op til et opgør med efterlønnen. Jeg håbede da på, at regeringen ville holde fast i den linje.

- Det gør den så ikke. Den slækker på ambitionerne. Og det er en skam, mener Samuelsen.

- For få dage siden så det i Jyllands-Postens interview med Lars Løkke ud, som om afskaffelse af efterløn var et kabinetspørgsmål - at regeringen ville tage et valg på det?

- Ja. Og det havde jeg da håbet, at han havde den ambition.

998-1000 gange bedre end S-SF
- I bliver vel indbudt til forhandlinger om 202-planen med videre - hvad betyder Hjorts udmelding i den forbindelse?

- Vi kommer selvfølgelig, når vi bliver indbudt. Og VK-regeringens udspil vil stadig være et sted mellem 998 og 1000 gange så godt som det, vi får fra S og SF. At VK's politik så ikke er ambitiøs nok - det må vælgerne så forholde sig til, når den tid kommer. Hvis vælgerne synes, at efterlønnen bør afskaffes, kan de stemme på Liberal Alliance. Hvis de synes, at regeringens ambition er nok, kan de stemme på V eller K, siger partiformand Samuelsen.

Otte eller 13 mandater er lige meget
- Helt oprigtigt - partiegoistisk er det vel ikke så tosset for jer, at I kan komme til at stå alene på den borgerlige fløj med ønske om helt at fjerne efterlønnen?

- Ja, helt oprigtigt - det betyder ikke noget. Om vi har otte eller 10, 12 eller 13 mandater efter et valg - det betyder ingenting, så længe vores mandater er afgørende. Jeg ville da hellere have otte mandater og en ambitiøs VK-regering end 13 mandater og en uambitiøs VK-regering.

- Regner du stadig med, at I faktisk kommer til at sidde med de afgørende mandater, som kan skaffe den borgerlige regering en ny periode?

Skal kun flytte et par procent
- Det er jeg fuldt overbevist om. Vi taler jo om at flytte et par procent af vælgerne, og det skal nok komme, når vi ser S-SF-planen falde fra hinanden i løbet af valgkampen.

- Men jeg synes stadig, at det er ærgerligt på regeringens vegne, at den ikke holder fast ved sine egne ambitioner, siger Anders Samuelsen.