Hemmeligt notat advarer om stramninger

Regeringens embedsfolk advarer om en stribe af de udlændingeforslag, som nu ligger på statsministerens bord.

Regeringens egne embedsmænd løfter en advarende pegefinger over for en lang række af de 28 forslag til optjeningsprincipper for udlændinge, som de netop har afleveret til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) regering.

I et internt notat, som Berlingske er i besiddelse af, knytter embedsmændene især advarsler til fire forslag, der skal forhindre udlændinge fra lande uden for EU i at få gratis adgang til danske sundhedsydelser.

Det skriver avisen lørdag.

Rapporten er omgærdet af betydeligt hemmelighedskræmmeri, og beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har i denne uge udskudt offentliggørelsen af rapporten, som regeringen modtog onsdag.

Men af notatet fremgår både embedsmændenes overslag over statens besparelser og deres advarsler:

Hvis regeringen for eksempel indfører brugerbetaling på lægebesøg og ikke-akut behandling på sygehuse i udlændinges første to år i Danmark, vil det reducere de offentlige udgifter med 20 millioner kroner.

Men der er risiko for "underbehandling" af de udlændinge, der vælger lægen fra, og det kan samtidig kræve et helt nyt administrativt system, skriver Berlingske.

Desuden kan det hæmme rekrutteringen af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft, lyder det. Et forslag om at reducere medicintilskuddet i to år kan reducere sundhedsudgifterne med 20 millioner kroner, men medføre "undermedicinering".

Det mest vidtgående forslag er at kræve, at udlændinge tegner en fuld sundhedsforsikring i fire år, hvilket vil give "markante" besparelser.

Men også det kan gøre det sværere at rekruttere højkvalificeret arbejdskraft, fordi det vil kræve en ny og "uforholdsmæssig dyr" sundhedsforsikring.

En reduktion af tilskuddet til daginstitutioner i de første to år giver 30 millioner kroner, men kan til gengæld betyde, at familien holder barnet hjemme. Det kan i nogle tilfælde begrænse deltagelsen på arbejdsmarkedet og hæmme integrationen, bemærker embedsmændene.

En reduktion af boligsikringen i to år kan ligefrem være i konflikt med grundloven, fordi den samlede indtægt i kombination med den lavere starthjælp for udlændinge, simpelthen kan blive for lav, skriver Berlingske.