Løkke får over 600.000 kr i pension som 62-årig

En afskaffelse af efterlønnen skal tvinge danskerne til at blive meget længere på arbejdsmarkedet. Statsministeren kan selv stoppe som 62-årig og hæve 609.365 kr. årligt

Rasmussen og Espersen kommer ikke til at sulte på deres gamle dage. (Polfoto/Lars Krabbe)
Rasmussen og Espersen kommer ikke til at sulte på deres gamle dage. (Polfoto/Lars Krabbe)

Statsminister Lars Løkke (V) og udenrigsminister Lene Espersen (K) vil afskaffe efterlønnen - efter en overgangsordning - for alle borgere mellem 62 og 67 år.

Eller næsten alle borgere, for de to topministre har nemlig sørget rigtig godt for sig selv og de øvrige ministre.

Som en absolut undtagelse på arbejdsmarkedet er ministre og folketingspolitikere fortsat sikret en særdeles lukrativ pension på over 600.000 kroner allerede som 62-årige, skriver Ekstra Bladet.

Tys-tys om særordning
Helt uanset om VK-ministrene er raske og rørige og alt andet end nedslidte og udbrændte, kan de vælge at droppe politiker-jobbet som 62-årige med udsigt til to politiker-pensioner: en ministerpension og en folketings-pension.

De har begge været ministre i mere end otte år og har siddet i Folketinget i 16 år. Skulle Lars Løkke og Lene Espersen forlade Folketinget allerede i år, så udløser de to pensioner tilsammen en så tårnhøj efterløn/pension til dem begge, at de støder imod det absolutte loft for pension for folk i statens tjeneste. Loftet ligger p.t. på 609.365 kroner årligt.

Når de fylder 67, mister de det såkaldte før 67-tillæg - og ministerpensionen sættes ned til 567.722 kroner årligt. Men dog et ganske pænt beløb, som de vil få udbetalt livet ud.

Ekspert: Svært at forklare
Bent Greve, professor ved Institut for Samfund og Globalisering ved Roskilde Universitets Center, tror det bliver rigtig svært for regeringen at forklare befolkningen, hvorfor efterlønnen skal afskaffes for alle andre end netop politikerne selv:

– Jeg tror, folk vil synes, det er mærkeligt, hvis de bevarer deres egne ualmindeligt gunstige vilkår, mens de tager muligheder fra andre grupper. Hvis man endelig vil ændre, så bør man ændre på det hele, siger Bent Greve til Ekstra Bladet.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ikke nogen konkrete planer om at ændre ministrenes favorable pensionsordsning:

– Det ved jeg ikke. Det er ikke noget, jeg vil tage stilling til her på stående fod. Jeg er åben over for alle ændringer på det her område, siger han.

1 kommentar
Vis kommentarer