Helveg: Skats passivitet er alvorlig sag

Skatteudvalgets formand Niels Helveg Petersen kender ikke fortilfælde til Skats passivitet ved ejendomsskatter

Niels Helveg Petersen (B) kalder Troels Lund Poulsen i samråd. (Foto: Johnny Frederiksen)
Niels Helveg Petersen (B) kalder Troels Lund Poulsen i samråd. (Foto: Johnny Frederiksen)

Det er alvorligt, hvis Skats embedsmænd i fem år har vidst, at kun de færreste af landets kommuner overholder loven, når de opkræver ejendomsskat.

Og det er ligeledes alvorligt, at kommunerne ikke har sikret, at forholdene blev bragt i orden.

Det siger De Radikales formand for skatteudvalget Niels Helveg Petersen, og Socialdemokraterne vil have skatteminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd i sagen.

Samme minister kræver samtidig senest i januar at få en redegørelse fra Skat for "hvem der vidste hvad og hvornår", siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Jeg kan ikke mindes en sag, hvor embedsmænd i fem år har haft en viden og burde have handlet. Jeg kan ikke mindes noget tilsvarende. Det er helt berettiget at få ministeren i samråd for at forklare sig, uddyber Niels Helveg Petersen.

- Skatteministeren har talt med to tunger om ansvaret sagen. Han har sagt ét til regeringens sagfører, kammeradvokaten, i marts og siden sagt noget andet til skatteudvalget, siger Socialdemokraternes boligordfører Thomas Jensen.

Han har stillet over 100 spørgsmål til lovforslaget L65, som fra nytår lovliggør kommunernes uvildige praksis om ejendomsskatter.

- Ingen vil tage ansvar for noget - er det indenrigsministeren, skatteministeren eller kommunerne? siger Thomas Jensen.

Socialdemokraterne har bedt rigsrevisor Henrik Otbo granske sagen, som Folketingets statsrevisorer drøfter i januar, forklarer han.

- Det er brud på skattestoppet, når Folketinget fra nytår lovliggør kommunernes ulovlige praksis om ejendomsskatter, siger Ny Alliances leder, Anders Samuelsen, som stemte imod lovforslaget L65.

- De siger OK til at indføre en skat, som ikke var der før. Men et skattestop er et skattestop, og nogen skal forsvare det, siger Anders Samuelsen.