Helle: Arbejdsløse skal ha' mere ud af seks milliarder

Danmark og de arbejdsløse skal have mere ud af de seks milliarder, som bruges på aktivering, siger Thorning

Arbejdsløse danskere skal have reelle kompetencer frem for meningsløs aktivering. Og virksomhederne skal have bedre hjælp til at besætte ledige stillinger. (Foto: Jens Dresling)
Arbejdsløse danskere skal have reelle kompetencer frem for meningsløs aktivering. Og virksomhederne skal have bedre hjælp til at besætte ledige stillinger. (Foto: Jens Dresling)

Arbejdsløse danskere skal have reelle kompetencer frem for meningsløs aktivering. Og virksomhederne skal have bedre hjælp til at besætte ledige stillinger.

Det er overskriften på et stort opgør med det danske beskæftigelsessystem, som regeringen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i spidsen nu vil i gang med.

En arbejdsgruppe med den tidligere socialdemokratiske minister Carsten Koch i spidsen skal i samarbejde med arbejdsmarkedets parter komme med et oplæg til en ny beskæftigelsesindsats, som formentlig kan opsættes til lovgivning i slutningen af året.

- Der er meget, som fungerer på det danske arbejdsmarked, men der er også meget, der ikke fungerer. Vi har hørt historier om, at virksomheder opgiver jobcentrene, når de skal besætte en stilling, siger Helle Thorning-Schmidt og tilføjer:

- Det har gjort indtryk på mig, at der er arbejdsgivere, som tilbyder ufaglært arbejde til mindsteløn, uden at de kan finde folk til stillingen, selvom der er arbejdsløshed.

Ifølge statsministeren har mange arbejdsløse også en opfattelse af, at systemet ikke hjælper dem videre.

- Man kan med rette stille spørgsmål til, om vi får nok ud af de penge, der bruges. Derfor har vi brug for at kigge hele beskæftigelsesindsats igennem, siger Helle Thorning-Schmidt.

Årligt bruges der seks milliarder kroner på aktivering af arbejdsløse, men en undersøgelse har vist, at blot ni procent af den milliardstore indsats går til at uddanne arbejdsløse på en måde, så de reelt får nye kompetencer, der kan sikre dem et job.

Det betyder ifølge regeringen, at selvom jobcentrene får de arbejdsløse i aktivering eller måske i et ufaglært job, så bliver de ikke rustet til at klare sig, når krisen lukker job, der ikke kræver særlige kvalifikationer.

Carsten Koch har siden 2010 været formand for Beskæftigelsesrådet, der skal rådgive beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) om beskæftigelsespolitikken.

Og indsatsen har fuld opbakning fra Mette Frederiksen, der i de seneste uger har kritiseret det danske beskæftigelsessystem for ikke at løse dets vigtigste opgave: At levere kvalificeret arbejdskraft til det private arbejdsmarked.

Samme toner lyder nu fra statsministeren:

- Der er noget, som ikke passer sammen, når der er ledige stillinger, samtidig med at der er danskere, som ikke har et arbejde.

- Jeg skal ikke gøre mig til dommer over tidligere tiders beskæftigelsespolitik. Men det ser ud til, at man har haft for meget fokus på processer frem for konkrete resultater for dem, der skal ansætte og dem, der skal have et job.

Helle Thorning-Schmidt vil dog ikke byde på, om kommunerne skal fratages ansvaret for jobcentrene eller, hvad konklusionen på Carsten Kochs arbejde i øvrigt skal være.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere