Danmark kan ende med nulbon trods EU-rabat

Selvom regeringen skulle få sin EU-rabat på en milliard kroner, er det ikke sikkert, at Danmark sparer noget

Hvis EU ikke giver Danmark en kontingent-rabat på en milliard kroner, så vil statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) nedlægge veto og dermed blokere hele unionens budget.

Det har statsministeren for længst gjort klart for de øvrige medlemslande lande forud for det budget-topmøde, der starter torsdag i Bruxelles.

Men selvom den danske regerings armlægning med EU skulle ende med en dansk rabat-sejr, så er det ikke givet, at det også ender med en rund milliard ekstra i den danske statskasse.

På et møde i Folketingets Europaudvalg onsdag understreger Helle Thorning-Schmidt nemlig flere gange, at rabat-milliarden kræves ind "på indtægtssiden".

Men da budgettet i sagens natur også rummer en udgiftsside, står det stadig åbent, om Danmark - selvom man skulle opnå rabatten - rent faktisk ender med et overskud på bundlinjen.

Og det er for tidligt at sige noget om, siger Helle Thorning-Schmidt:

- Jeg tror, at man skal vente og se forhandlingsresultatet. For hvis vi kommer igennem med begge vores forhandlingspositioner om, at budgettet for det første skal ret betydeligt ned, og vi samtidig får vores rabat, så får vi et forbedret nettoresultat.

Regeringen har allerede budgetteret med at få milliarden - den er med til at finansiere skattelettelser til næste år.

- Det afhænger af, hvordan budgettet er stykket sammen, og hvad man får retur på de forskellige budgetposter. Så det er rigtig vanskeligt i dag at sige, hvordan vores nettoresultat vil se ud på det helt lange sigt, siger statsministeren.

Den udmelding vækker kritik fra Enhedslisten.

- Konsekvensen kan jo blive, at Danmark samlet set kommer hjem med ingenting eller mindre på trods af rabatten. Det er dybt skuffende, siger partiets EU-ordfører, Nikolaj Villumsen.

Folketingets partier gav i sidste uge regeringen mandat til at tage tre hovedkrav med til budgetforhandlingerne:

Ud over rabatkravet vil Danmark også have EU's budget sat ned. Dertil kommer en modernisering af budgettet, så der gives færre midler til eksempelvis landbruget og mere til forskning og uddannelse.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen