Ny Venstre-kovending: Taler usandt om randzoner

Tidligere V-fødevareminister påstod at have fået ny viden om randzoner. Venstre vendte på en tallerken, men fik allerede nys om sagen under Høeghs ministertid

Henrik Høegh kendte allerede til randzonernes manglende virkning, før han selv indførte den lov, han nu vil have afskaffet. (Foto: Jacob Ehrbahn)
Henrik Høegh kendte allerede til randzonernes manglende virkning, før han selv indførte den lov, han nu vil have afskaffet. (Foto: Jacob Ehrbahn)

Venstres miljøordfører, tidligere fødevareminister Henrik Høegh, har sendt det borgerlige parti ud i endnu en kovending. Men denne gang baserer Venstres nye standpunkt sig på 'ny viden' fra Natur og Landbrugskommissionen. Viden, der skulle vise, at randzoner ikke længere kan anbefales til at løse problemerne med kvælstof og fosforudledning i det danske vandmiljø.

Men Henrik Høegh fik allerede besked om randzonernes manglende effekt, da han selv sad som fødevareminister i 2011 under den tidligere VK-regering. Det fortæller Radio24Syv.

Alligevel foreslog Henrik Høegh loven, som senere blev indført. Samme lov trækker Høegh nu støtten til.

Læs Også: Se også: Gjerskov: Blå blok løber fra egen miljølov Gjerskov: Blå blok løber fra egen miljølov

Høegh har tidligere argumenteret over for Radio24Syv, at han ændrede holdning pga. 'nye oplysninger':

- Samtidig kommer Natur og Landbrugskommissionen og siger, at det der med randzoner og efter-afgrøder, det er nogle tiltag, som vi ikke skal bruge længere. Nu anbefaler de noget nyt, sagde Henrik Høgh efter sin holdningsændring.

Men det bliver lodret bestridt af kommissionens formand.

- Vi har overhovedet ikke anbefalet noget som helst på nogen områder. Vi har ikke givet karakterer til randzoner, vi er ikke kommet med anbefalinger om at bruge dem mere eller mindre, så det er for tidligt at bruge os, siger Jørn Jespersen til Radio24syv.

Hør hele indslaget fra Radio24Syv her:

Faktisk kendte Henrik Høegh allerede til kommissionens anbefalinger i januar 2011 - inden vedtagelsen af loven. Og det var selvsamme Jørn Jespersen, der dengang afleverede oplysningerne til Fødevareministeriet.

Læs Også: Se også: Politikere vil afskaffe randzoner Politikere vil afskaffe randzoner

Den nuværende fødevareminister, Mette Gjerskov (S), beskylder Henrik Høegh fra urent trav i sagen.

- Jeg synes det er ærgerligt, at man prøver at tage eksperterne til indtægt for noget de ikke har sagt, siger hun.

Henrik Høegh selv erkender da også senere i Radio24Syvs indslag, at han er blevet klogere. Og henviser til, at det først gik op for ham, hvordan tingene hang sammen, da han så nogle slides om emnet.

- Den gennemgang som Brian Kronvang gav på faktahøringen, og den måde, han viste det på, jamen det var en øjenåbner for mig. Det kan godt være, at du så siger, at det burde jeg have læst i det bilag, vi fik under behandlingen. Men det at jeg så det og fik det fremvist og så de slides og de kurver, det var en øjenåbner for mig. Det er derfor jeg har udtrykt mig som jeg har gjort, siger Henrik Høegh.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen