Peter Loft: Skat-direktør bestemte selv

Direktøren fra Skat København kunne have bedt sig fri for ministeriets indblanding, hvis han ville, siger Loft

Hvis Skat København havde fundet det upassende, at Skatteministeriet kiggede dem over skulderen, da sagen om Stephen Kinnocks og Helle Thorning-Schmidts (S) skat skulle afgøres i 2010, kunne de bare have sagt fra.

Sådan lyder budskabet fra daværende departementschef Peter Loft, da han tirsdag afhøres af Skattesagskommissionen for tredje dag.

Se også: Loft: Sådan blev jeg presset af Troels og ArnfeldtSe også: Loft til Troels: Du kan da ikke dømme Thorning ud fra damebladene

Direktør for Skat København Erling Andersen og andre centrale vidner har forklaret, at de oplevede, at departementschefen nærmede sig magtmisbrug med sine mange spørgsmål til sagsbehandlingen.

Men Peter Loft har en helt anden udlægning.

- Jeg mener ikke, jeg kan pålægge dem noget, men jeg mener godt, jeg kan spørge ind til det, siger Peter Loft.

Se også: Efter mailafsløring: Lars Løkke i øget pres før vidneudsagnSe også: Avis: Troels Lund brugte sin private mail i skattesag

Skattesagskommissionen skal undersøge, om nogen uden for Skat København forsøgte at påvirke afgørelsen af, om Stephen Kinnock skulle betale skat i Danmark.

Ifølge loven må skatteministeren nemlig ikke blande sig i konkrete afgørelser. Det er alene skatteregionen, der kan afgøre sager.

Og tirsdag spørger kommissionen detaljeret ind til, hvordan de regler egentlig skal forstås. For må departementschefen, som er ministerens nærmeste underordnede, blande sig, når ministeren ikke må?

Se også: Endnu en embedsmand modsiger Troels LundSe også: Troels Lund vidste alt om skattesagen - undsagt af Loft

Det mener Peter Loft ikke. Men alligevel opfattede han det som hans rolle at sikre, at afgørelsen var helt skudsikker. For sagen havde stor offentlig bevågenhed, gentager han igen og igen.

Han henviser blandt andet til, at Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell skrev, at Skat København kunne komme til at afgøre det folketingsvalg, der skulle finde sted i efteråret 2011.

- Hvis nogen skal påtage sig den rolle at sikre, at ministeriet ikke bliver udsat for kritik, så er det nok mig, lyder det fra Loft.

Se også: Loft sladrede til Venstres top om skattesagSe også: Loft: Troels Lund lagde ikke skjul på glæde over skattesagen

Men grundlæggende kunne Erling Andersen ikke være i tvivl om, at afgørelsen alene var Skat Københavns, mener Loft.

- Jeg har lov til at stille et spørgsmål. Jeg mener også, at jeg har ret til at forvente et svar. Men han var klart bevidst om, hvem der bestemte, lyder det fra Loft.

Han siger, at han havde indtryk af, at Erling Andersen også var interesseret i, at ministeriet var orienteret. Blandt andet var det Andersen, der tog initiativ til det første af en stribe møder mellem ministeriet og sagsbehandlerne.

0 kommentarer
Vis kommentarer