Det hele gynger for Helle og Vestager

Nu er dagpenge-uroen også nået til det radikale bagland, selv om Margrethe Vestager er den, der står stærkest på de voldsomme nedskæringer

Dagpengepresset er nået til den sidste af regeringens tre partiledere. Margrethe Vestager får nu også tæsk af sine egne for dagpengereformen (Foto: Adrian Joachim/POLFOTO).
Dagpengepresset er nået til den sidste af regeringens tre partiledere. Margrethe Vestager får nu også tæsk af sine egne for dagpengereformen (Foto: Adrian Joachim/POLFOTO).

- Det hele gynger for dem.

Ekstrabladet.dk's politiske kommentator Hans Engell er ikke i tvivl om, at der er et voldsomt pres på regeringen på grund af dagpengesagen - og at det pres vokser nu, hvor selv de radikale gør oprør mod regeringens stædighed.

Det er Politiken, der i dag fortæller, at en lang række storkredsformænd, lokalformænd og medlemmer af hovedbestyrelsen i Margrethe Vestagers eget parti går stik imod regeringens linje. De vil have genoptjeningsperioden sat ned fra 52 til 26 uger.

Se også: Iskold Vestager: Ingen løfter til dagpengeofre

Så sent som i onsdags var statsminister Helle Thorning igen i problemer, fordi hun ikke vil svare Enhedslisten på, hvornår partiet kan få et møde med regeringen om, hvad der skal ske for de 30.000 danskere, der vil falde ud af dagpengesystemet i år. Men det er nyt, at også de radikale brokker sig - partiet stemte selv for den tidligere VK-regerings Genopretningspakke, hvor dagpengereformen hører til.

Related content

- Utilfredsheden i det radikale bagland lægger yderligere hårdt pres på regeringen. Jeg har svært ved at se, at Thorning kan holde uklarheden på området kørende til efter sommerferien. Hun kan ikke holde til at have spørgsmålet stående, med det pres der er fra SF, S og R. Heller ikke fagbevægelsen kan have spørgsmålet stående åbent. Hvis ikke der snart kommer et møde, bliver Helle væltet fuldstændig omkuld, siger Hans Engell.

Se også: Enhedslisten giver regeringen 20 dage

- Men Vestager skal også passe på, når utilfredsheden breder sig hos hendes egne folk. Striden om offentlighedsloven er allerede et problem i baglandet hos de radikale og SF. Og nu har de lige haft lærerkonflikten som ramte hårdt, fordi de har mange lærere blandt vælgerne.

Se også: Lokalformænd: Sæt MF'ere fri om offentlighedslov

Indtil nu har presset været størst på Helle Thorning for at ændre i dagpengereglerne - dels fordi hun er socialdemokrat og dels fordi hun under valget tordnede imod dagpengeforringelserne. Men det betyder ikke, at hun kan glæde sig over, at aben nu er hoppet over på Margrethe Vestagers skuldre.

- Det er ikke nødvendigvis en lettelse for Helle Thorning, for regeringen burde have forudset problemet for et halvt år siden. Regeringen burde have kørt med det lange lys på, og det har hun ansvaret for, siger han.

Se også: DSU revser Helle: Det største vælgersvigt i historien

- Det er nu, det nye dagpengesytsm skal stå sin prøve., Og hvis man igen laver midlertidige forlængelser, så er de bange for, at hele dagpengereformen går i opløsning. Det er alvor - hvis det havde været en Lars Løkke-regering så havde der været revolution i Danmark.

0 kommentarer
Vis kommentarer