Fagforeninger revser Corydon for SAS-indblanding

FOA og FTF mener, at finansministeren er på udebane, når han blander sig i SAS' overenskomstforhandlinger.

Finansminister Bjarne Corydon (S) forsøgte mandag at lægge tryk på overenskomstforhandlingerne mellem arbejdsgiver og ansatte i SAS.

Ministeren udtalte blandt andet, at de ansatte ikke havde noget alternativ til den nye overenskomst, hvor de ansatte har udsigt til lønnedskæringer.

- Selv om det naturligvis er store krav til medarbejderne, så håber jeg, at de har en forståelse for og erkendelse af, at planen er den eneste mulighed for også fremover at have et stærkt skandinavisk luftfartsselskab som SAS, siger han på Finansministeriets hjemmeside.

Og Bjarne Corydons aktive rolle i forhandlingsprocessen er faldet de danske fagforeninger og a-kasser for brystet.

- Det nytter ikke noget, at lønmodtagerne skal lægge arm med arbejdsgiverne, når arbejdsgiverne har statsmagten ved sin side, siger formand for FOA, Dennis Kristensen.

- Vores budskab til Bjarne Corydon lyder: her skal du holde fingrene væk. Det er ikke dit gebet som finansminister. Her skal du holde hænderne helt nede langs kroppen og lade være med at blande dig i en overenskomstforhandling, siger Dennis Kristensen.

Også FTF kritiserer ministeren for at støtte dårligere overenskomster til de ansatte.

- Det synes jeg slet ikke, at han skal blande sig i. Arbejdsmarkedets parter forhandler aftaler. Jeg vil kontakte ham, for det er dybt frustrerende, at han begynder at blande sig i det, siger FTF's formand Bente Sorgenfrey.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gav ved tirsdagens pressemøde sin opbakning til finansministerens ageren i sagen.

- Jeg tror ikke, at der er nogle danske skatteborgere, der er interesserede i at have et luftfartsselskab, der ikke giver overskud

- Når vi udtaler os i denne sag, så er det som aktionærer. Og på den baggrund synes jeg, at det var ganske fint, for finansministeren fik sagt meget tydeligt, at det er en alvorlig situation, vi står i med SAS.

Men hos FOA mener man ikke, at statens ejerskab af SAS giver Bjarne Corydon ret til at lægge pres på luftfartsselskabets ansatte.

- Selv om staten spiller en rolle i SAS, så synes jeg, at det er rigtig ubehageligt, hvis folketingets repræsentanter begynder at blande sig i overenskomstforhandlinger. Der er finansministeren på udebane, siger Dennis Kristensen.

Tirsdag valgte SAS kabinepersonale, eller SAS Cabin Crew, at boykotte forhandlingerne med SAS-ledelsen.

Personalet er oprørt over, at ledelsen gennem medierne har appelleret direkte til Cabin Crew i stedet for til kabinepersonalets fagforening, Cabin Attendants Union, CAU.

Fremgangsmåden er undergravende for den danske model, lyder kritikken.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen