Finanslov åbner opgør i Enhedslisten

Ni af Enhedslistens 25 hovedbestyrelsesmedlemmer stemte nej til finanslovaftalen med regeringen.

Finanslovaftalen mellem regeringen og Enhedslisten fører nu til et usædvanlig hårdt internt opgør i Enhedslistens ledelse.

En række medlemmer af partiets hovedbestyrelse er ifølge Politiken så utilfredse med det resultatet, som partiets forhandlere opnåede, at de kræver et opgør med hovedbestyrelsens sammensætning på næste årsmøde.

- Jeg opfatter det som et stort svigt i forhold til vores idealer. Man må få valgt en ny hovedbestyrelse, der lever op til sit ansvar og partiets beslutninger, siger hovedbestyrelsesmedlem Bjarne Thyregod til Politiken mandag.

Han bakkes op af hovedbestyrelsesmedlemmerne Mikael Hertoft og Hans Jørgen Vad.

Ni ud hovedbestyrelsens 25 medlemmer i Enhedslisten stemte nej til finanslovaftalen. Én af dem er Katrine Toft Mikkelsen.

- Vi har ikke levet op til det, vi står for. Og det er en meget stor fejl, siger Katrine Toft Mikkelsen til Politiken.

Frustrationen deles af en lang række HB-medlemmer, som Politiken har talt med.

Vreden skyldes blandt andet, at finansloven ikke medfører de markante ændringer for truede dagpengemodtagere, som Enhedslistens top i månedsvis har stillet som betingelse for at medvirke.

Ifølge Robin T. Pettitt, der forsker i den danske venstrefløj ved Kingston University i London, markerer finanslovaftalen et vendepunkt for Enhedslisten.

- Opgøret har været undervejs et stykke tid, og nu har finansloven så virkelig udstillet splittelsen i partiet. Med denne finanslov har Enhedslisten i høj grad mistet sin uskyld. De er ikke længere 'rene' socialister, siger Robin T. Pettitt.

Næstformand i folketingsgruppen Pernille Skipper mener ikke, at partiets finanslovforhandlere har svigtet.

- Der er ikke nogen tvivl om, at Enhedslisten har stået i et dilemma. Regeringen har været ekstremt stejl, og problemet er ikke løst. Det skaber selvfølgelig uenighed i vores parti, siger Pernille Skipper til Politiken.

/ritzau/

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen