Du betaler for Mettes boligbommert

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) købte nyt hus inden hun fik solgt det gamle - nu bruger hun forældrekøbs-finten til at redde økonomien

Mette Frederiksen og familien bor i huset til venstre - de skulle være flyttet ind i rækkehuset til højre, men de kunne ikke sælge deres gamle hus. I stedet er ministerens forældre flyttet ind (Fotos: Thomas Sjørup, Peter Hove Olesen)
Mette Frederiksen og familien bor i huset til venstre - de skulle være flyttet ind i rækkehuset til højre, men de kunne ikke sælge deres gamle hus. I stedet er ministerens forældre flyttet ind (Fotos: Thomas Sjørup, Peter Hove Olesen)

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) begik i efteråret 2010 en solid boligbommert. Og nu sørger hun for, at mest muligt af regningen bliver sendt videre til danskerne. Midt i den historiske boligkrise valgte hun at trodse alle boligeksperters råd nummer ét: Sælg din gamle bolig, inden du køber en ny.

Mette Frederiksen og manden Erik Harr forsøgte ikke engang at sælge deres etplansparcelvilla i Ballerup, inden de betalte 2.495.000 kr. for et rækkehus i hjembyen.

Efterfølgende satte de ifølge boligportalen Boliga deres villa til salg for 3.250.000 kroner, men efter et halvt år var der stadig ingen, der havde købt huset. Derfor er familien blevet boende, og i stedet er hendes forældre flyttet ind i det nye rækkehus som lejere.

Omvendt forældrekøb
Ministeren har dermed begået en omvendt form for ’forældrekøb’ – normalt er det forældrene, der køber lejlighed til børnene og lejer den ud. I Mette Frederiksen og mandens tilfælde er det modsat, fordi de lejer det nye rækkehus ud til beskæftigelsesministerens forældre, Flemming og Anette Frederiksen, der valgte at flytte fra Aalborg til København.

Om det er børn, der lejer ud til forældrene eller omvendt spiller ikke nogen rolle i forhold til de økonomiske perspektiver. Det giver stadig en god mulighed for favorable skattefradrag, hvis man tænker sig lidt om. Almindelige danskere har i dag et ligningsmæssigt rentefradrag på 32 procent, og det falder i nogle tilfælde til 25 procent i 2019. Helt anderledes ser det ud, hvis man benytter sig af virksomhedsskatteordningen ved forældrekøb. Så er der mulighed for et fradrag på mere end 50 procent, hvis man betaler topskat.

Scorer på topskatten
Som minister tjener Mette Frederiksen knap 1,2 mio. kr. og med mandens stilling som kommunikationsdirektør i Dansk Apotekerforening betaler parret altså meget i topskat. Ministerparret hører dermed til den gruppe af danskere, der får mest ud af ordningen.

– Skatteværdien af renterne bliver så godt 50 procent i stedet for et par og tredive. Det er absolut mest fordelagtigt, når man tjener så meget, at man betaler topskat, siger Thorbjørn Helmo Madsen fra skatterådgivningsvirksomheden TimeTax.

TimeTax har regnet på de foreliggende oplysninger, og skattefordelen for Mette Frederiksen og Erik Harr lander på den rigtige side af 30.000 kr. om året, viser beregningerne.

– Vi vidste selvfølgelig godt, at der var en risiko forbundet med det, som ikke havde været der nogle år tidligere. Men ingen kan jo forudsige, om man kan sælge sin bolig eller ej, siger Mette Frederiksen til Ekstra Bladet.

– Vi tager kontakt til en statsautoriseret revisor, fordi vi vil have, at alt skal sket 100 procent efter bogen. Der skal ikke kunne sættes en finger på vores udlejning. Revisoren anbefaler så, at vi gør det under Virksomhedskatteordningen, siger hun.

LÆS HELE HISTORIEN I EKSTRA BLADETS PAPIRUDGAVE I DAG

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Pernille Holbøll
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen