Var på Løkkes tæskehold, nu får han selv tæsk

Traktor-Troels ude i kulden

Kollegaerne i Venstre holder ham ud i strakt arm. Ingen vil sættes i forbindelse med ham - og skattesagen. (Foto: Finn Frandsen)
Kollegaerne i Venstre holder ham ud i strakt arm. Ingen vil sættes i forbindelse med ham - og skattesagen. (Foto: Finn Frandsen)

Han er gået fra at være en del af Løkkes tæskehold til at være den, der får tæskene: Troels Lund Poulsen var for kort tid siden en af de absolutte frontfigurer for Venstre.

I dag sættes der spørgsmålstegn ved, om han overhovedet har en fremtid i partiet.

Det bekræfter kilder med indgående kendskab til Venstre.

Når skattekommissionen i morgen starter på afhøringerne i Helle Thorning-Schmidts skattesag, er Troels Lund Poulsen omdrejningspunktet i sagen, der forventes at køre det næste år. Og indtil afgørelsen kommer, er den tidligere toppolitiker lagt på is.

Kollegaerne i Venstre holder ham ud i strakt arm. Ingen vil sættes i forbindelse med ham - og skattesagen.

Ingen vil risikere at ryge med i faldet, hvis sagen ender med at koste den tidligere skatteminister hans politiske liv. Til tider er det så slemt, at kollegaerne i Venstres top ligefrem gør grin med politikeren med tilnavnet ' Traktor-Troels'.

- Mit indtryk er, at alle forholder sig afventende. Der sker altid det i sager som denne, at de, der er involveret, går rundt i lidt af en osteklokke.

Alle andre politikere bliver håndsky, og de tør ikke rigtig at snakke om sagen.

Det er sådan lidt et ' ikke-emne', selv om alle taler om det, forklarer politisk kommentator Hans Engell.

Man skal ikke mange år tilbage, før Troels Lund Poulsen var en af de absolutte sværvægtere på Lars Løkkes hold; Sammen med Søren Pind og Peter Christensen blev han i pressen udråbt som del af Løkkes Tæskehold - en af Løkkes tro væbnere og dermed et medlem af topledelsen i Venstre.

Men løkken om Troels Lund Poulsens politiske hals blev søndag strammet, da Politiken kunne afsløre, at daværende skatteminister Troels Lund Poulsen og hans særlige rådgiver, Peter Arnfeldt, fik en særlig udgave af Thorning-parrets fortrolige skatteafgørelse på papir.

Hidtil havde både Lund Poulsen og Arnfeldt afvist at fortælle, om de havde fået papirerne, hvilket de altså ifølge Politiken gjorde på et møde 16. september 2010. Her deltog også departementschef i Skatteministeriet Peter Loft og en meddirektør.

Et år efter blev lignende dokumenter lækket til avisen BT.

Fik fortrolige papirer

Da Ekstra Bladet i december afslørede, at Peter Arnfeldt havde tilbudt fortrolige dokumenter, blev Troels Lund Poulsen sendt på orlov. Officielt hed det, at han frivilligt havde taget initiativ til det - men kilder i Venstres top bekræftede over for Ekstra Bladet, at han var blevet presset på orlov. Beslutningen var dog ene og alene hans, da han allerede tre måneder efter vendte tilbage.

Læs også Poul Madsens leder om hele den betændte sag:

Sandheden skal frem - også selv om vi risikerer at komme i fængsel

En beslutning, der langtfra blev taget imod med kyshånd, og som ikke just gjorde Lund Poulsen mere populær i partiet.

Hele sagens udvikling har fået kollegaerne - og især ledelsen i Venstre - til at holde vejret, indtil den bliver afgjort: - Hans politiske fremtid står og falder med udfaldet af skattesagen. Troels Lund Poulsen skal kæmpe for sit politiske liv i forbindelse med denne sag. Ingen kan i dag rigtig sige, hvor det lander henne, forklarer Hans Engell.

Venstres pressetjeneste melder, at Troels Lund Poulsen ikke har nogen kommentarer - han udtaler sig først, når han bliver afhørt af skattekommissionen.

Læs også:

Thornings skattesag dag for dag

Læs mere i Ekstra Bladet i dag:

Hans Engell om skattesagens store spørgsmål