Forsvarsministeren: Vi skal have en angrebshær

Danmark er under konstant trussel fra cyber-terrorister og fremmede stater. Derfor skal landet have en angrebsdygtig cyber-hær, mener forsvarsminister Nick Hækkerup

Danmark skal haven en angrebsdygtig cyberhær, siger forsvarsministeren. (Foto: Joachim Adrian)
Danmark skal haven en angrebsdygtig cyberhær, siger forsvarsministeren. (Foto: Joachim Adrian)

Danmark er truet som aldrig før, når det gælder cyber-terrorisme og web-krig. Derfor opruster Forsvaret den såkaldte cybermilitærenhed, der skal beskytte Danmark mod IT-angreb fra både private og statslige aktører.

Det fortæller forsvarsminister Nick Hækkerup (S) i et interview med Magasinet RÆSON. Og enheden skal i fremtiden ikke bare forsvare Danmark. Den skal også kunne angribe:

'Vi skal være klar til at føre cyberkrig og sætte ind over for angreb mod Danmark. Men ligesom med vores kampvogne og fly skal vores cyberenhed ikke kun bruges til forsvar. Vi skal også kunne angribe, hvis det bliver nødvendigt,' siger Nick Hækkerup.

Læs Også: Internet-trusler skræmmer mere end Al-Qaeda

Derfor opruster forsvaret i cyberspace. Det sker, selv om ministeren samlet set skal finde besparelser på tre milliarder kroner på forsvarsbudgettet fra 2015. Helt konkret er der i forsvarsforliget fra 2010-2014 afsat 140 millioner kroner om året til at udvikle en cybermilitærenhed, skriver RÆSON. I fagsprog kaldes det en Computer Network Operations-gruppe. Og cyberenheden skal ikke kun bruges til forsvar af Danmark.

'Man kan forestille sig angreb fra statslige aktører, der vil være i stand til at lave meget alvorlige angreb og udrette stor skade på Danmark. Men det er ikke særlig sandsynligt, at nogen vil angribe Danmark på den måde lige nu,' siger Nick Hækkerup bl.a. i interviewet og fortæller, at den største trussel lige nu er snævert rettede angreb, der kan udrette stor skade på enkelte organisationer.

Læs Også: Irans olieministerium er under cyberangreb

'(Det er red.) ret sandsynligt, at der er terrorrelaterede grupper, som ønsker at angribe os. De kan nok ikke udføre cyberangreb, som rammer meget bredt, men de kan angribe et snævert område. Og det er jo alvorligt nok. Jeg ved, at blandt andet Folketinget har været under hackerangreb,' lyder det bl.a. fra Nick Hækkerup.

Tidligere har bl.a. Estland været udsat for et meget voldsomt cyber-angreb, der fuldstændig lagde landets it-infratstruktur ned i en længere periode.