Hyklerisk kritik af rygeloven

Oppositionspartierne lever ikke op til deres ansvar for folkesundheden og overdriver deres modstand imod den nye rygerlov

Rygning på enkeltmandskontorer udsætter sekretærer og rengøringsfolk for passiv rygning, og derfor skal det stoppes, mener Socialdemokraterne. (Foto: Colourbox)
Rygning på enkeltmandskontorer udsætter sekretærer og rengøringsfolk for passiv rygning, og derfor skal det stoppes, mener Socialdemokraterne. (Foto: Colourbox)

Oppositionen løber fra ansvaret for folkesundheden og prøver at høste billige politiske point ved at kritisere nye stramninger af rygeloven, som regeringen med støtte fra Enhedslisten i går fik gennemført:

Forebyggelsesordfører Flemming Møller Mortensen fra Socialdemokraterne slår nu igen, efter at Venstre og Dansk Folkeparti har kritiseret lovændringen, som blandt andet gør det ulovligt at ryge på enkeltmandskontorer og skoler, for at være formynderisk.

- Det er et spørgsmål om, at de ikke vil tage ansvar: De bruger bruger alle mulige krumspring, nu hvor aftalen er indgået, til at latterliggøre den, men sandheden er, at da de sad ved forhandlingsbordet, så var der næsten enighed om det, der bliver loven. Nu prøver de, bare fordi de er i opposition, at løbe fra loven med dårlige argumenter, siger Flemming Møller Mortensen til ekstrabladet.dk.

Læs:

Se også: DF kritiserer ny rygelov

- I forhold til enkeltmandskontorerne er det et hensyn til rengøringspersonalet eller sekretæren, som kommer ind i løbet af dagen. De skal sikres et arbejdsmiljø, hvor de ikke bliver udsat for passiv rygning, siger Flemming Møller Mortensen.

Stramningerne på skoler og gymnasier er et forsøg på at bremse væksten af unge rygere. For det er langt fra alle skoler og gymnasier der, som Venstres Sophie Løhde har fremhævet, selv kan finde ud af at stramme reglerne for rygning hos lærere og elever, mener han.

- På skolerne siger loven i dag, at grænsen for, om man må ryge, går ved 16 år, og at skolerne selv kan bestemme hvordan det kan være udenfor. Det skærper vi, fordi alle ved, at det hjørne udenfor på skolen, hvor man kan stå og ryge, det altså er der mange nye rygere fødes, fordi man står der i et fællesskab, som man synes er in, siger Flemming Møller Mortensen.

Parti og vælgere uden ansvar
Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl har fremhævet, at totalforbuddet imod at ryge indenfor på skoler kan virke imod hensigten og gøre rygningen mere synlig, fordi lærerne vil samles uden for skolen og ryge i flok, i stedet for at gemmes væk i et rygerum.

Men den argumentation holder ikke, synes Flemming Møller Mortensen.

- Det er jo klart, at nogen vil kunne være synlige uden for skolens område, men som det er nu, vil enhver lærer jo også blive set med sin pibe eller cigaret på vej til og fra skole. Så det er et meget ringe argument at hive op, siger han.

- Man prøver at fralægge sig ansvaret for, at mange danskere begynder at ryge og de gør det i en tidlig alder. Dansk Folkeparti har forladt forhandlingerne med fynd og klem, og inviteret til pressemøde på et rygende værtshus med smøg og bægerklang. Hvis det ikke var et dårligt signal i forhold til den alvor, som der er i rygning, så ved jeg ikke, hvad der er. Men de taler til en gruppe af befolkningen, som ikke vil tage et ansvar, og sådan er de bare, siger Flemming Møller Mortensen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere