Bødskov giver sig: Vil udrede PET-makulering

Regeringen laver aftale med Enhedslisten om at udrede PET's sletning af sagsakter fra 1989 til 1998.

Justitsministeren giver sig. (Foto: Jens Dresling)
Justitsministeren giver sig. (Foto: Jens Dresling)

Regeringen giver sig nu i sagen om Politiets Efterretningstjenestes (PET) makulerede sagsakter på det politiske område fra 1989 til 1998.

Et flertal i Folketinget uden om regeringen har hele tiden peget på, at en tilbundsgående undersøgelse af sagen var nødvendig, og for ikke at komme i mindretal, har regeringen nu aftalt med Enhedslisten, at der skal iværksættes en såkaldt udredning.

- I lyset af den seneste tids debat finder jeg det væsentligt, at der bliver skabt klarhed om de sletninger, som PET foretog i årene 1989 til 1998, siger justitsminister Morten Bødskov (S) på ministeriets hjemmeside.

Læs også:

Se også: Haarder: Betryggende at PET registrerede mig

Han understreger, at det ikke blot sker af hensyn til den almindelige tillid til efterretningstjenesten og for at undgå mytedannelser.

Det sker også for at sikre, at efterretningstjenesten får ro til at koncentrere sig om sit væsentlige arbejde med at beskytte statens og borgernes sikkerhed.

- En udredning vil være nyttig af hensyn til det fremadrettede arbejde med et nyt retsgrundlag for tjenesten, lyder det fra Morten Bødskov.

Læs også:

Se også: Anker J.: PET's makulering er katastrofal

Udredningen vil blive varetaget af professor, dr.jur. Linda Nielsen. Den vil foregå på skriftligt grundlag, og der vil i den forbindelse være adgang til alle relevante dokumenter.

Udredningen skal foreligge i løbet af efteråret 2012, så udredningen kan indgå i Folketingets opfølgning på Wendler Pedersen-udvalgets betænkning.

Hele sagen tager sit udgangspunkt i, at det for nyligt kom frem, at PET's sagsmapper på de tidligere statsministre Anker Jørgensen (S), Jens Otto Krag (S) og Poul Hartling (V) blev slettet i 1996.

Læs også:

Se også: Bonnichsen: Ministeriet afgør makuleringer

Det skete på trods af, at PET året inden lovede at aflevere alt materiale af særlig historisk værdi til Rigsarkivet (i dag Statens Arkiver).

De tre eksstatsministres sagsakter blev makuleret under daværende justitsminister Bjørn Westh (S). Han havde ellers i november 1995 besluttet, at materiale af særlig historisk interesse skulle afleveres til Rigsarkivet, hvis PET ikke længere havde brug for det.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere