Makreller kan vælte Helle

To grønlandske og et færøsk folketingsmedlem vil have Danmark til at kæmpe for øgede makrel kvoter i EU til Færøerne

Det færøske folketingsmedlem Sjurdur Skaale kan sammen med to grønlandske folketingsmedlemmer vælte regeringen (Foto: folketingets tv)
Det færøske folketingsmedlem Sjurdur Skaale kan sammen med to grønlandske folketingsmedlemmer vælte regeringen (Foto: folketingets tv)

Skaf os nogle ordentlig makrel kvoter - ellers kan vi blive nødt til at gå imod regeringen.

Sådan lyder kravet til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fra det færøske folketingsmedlem Sjurdur Skaale, Javnadarflokkurin.

Han og de to grønlandske folketingsmedlemmer, Sara Olsvig, Inuit, og Doris Jakobsen, Siumut, sikrer i dag, at SRSF regeringen og Enhedslisten tilsammen råder over 92 mandater i Folketinget.

Men hvis de tre trækker deres støtte, kan forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) øjne chancen at vælte Helle Thorning-Schmidts regering.

Selvstændige

Sjurdur Skaale og Doris Jakobsen er begge tilknyttet den socialdemokratiske folketingsgruppe, mens Sara Olsvig samarbejder med SF.

- Da vi tre blev valgt ved folketingsvalget i september sidste år, betonede vi, at vi generelt ikke vil blande os i dansk indenrigspolitik. Vi repræsenterer tre selvstændige partier, der først og fremmest repræsenterer vælgerne på Færøerne og Grønland, siger Sjurdur Skaale til ekstrabladet.dk.

- Derfor er det magtpåliggende for mig, at jeg kæmper for, at Færøerne får pæn andel i EU's kvoter for makrel.

- Makrel fiskeriet har de seneste år givet en årlig omsætning på 12 milliarder kroner på Færørerne. Dertil kommer indtægter fra forarbejdning, så det er et erhverv, der har stor betydning for os.

Makrellen vandret

Da EU i 1999 sammen med Norge indførte kvoter for makrel, fik Færørerne lov til at fiske 5 procent, mens der ikke blev givet noget til Island, da det på det tidspunkt var småt med makrel i farvandet omkring Island.

Men makrellen er de seneste år begyndt at vandre længere mod nord, og derfor er det blevet en attraktiv fisk for fiskere fra Færørerne og Island.

EU sanktioner

Det har fået lande som Norge, Portugal, England, Irland og Holland til at gå imod ekstra kvoter til Færøerne og ikke mindst Island for at beskytte deres egne fiskere.

- Det sætter mig og mine to grønlandske kolleger i et stort dilemma, siger Sjurdur Skaale.

- EU har truet med at indføre sanktioner mod al eksport fra Færørerne, hvis vi ikke retter ind omkring makrel kvoterne. Hvis de sanktioner kommer, bryder vores økonomi totalt sammen.

Fire ministre

- Derfor har jeg sagt til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), udenrigsminister Villy Søvndal (SF), Europaminister Nicolai Wammen (S) og fiskeriminister (fødevareminister, red.) Mette Gjerskov (S), at den danske regering kan komme i den situation, at den skal indføre sanktioner mod danske statsborgere - altså alle os på Færøerne - mens Danmark har formandsposten i EU.

- Hvis det sker, kan jeg ikke støtte den danske regering, og jeg tvivler på, at mine to grønlandske kolleger kan gøre det, siger Sjurdur Skaale.

Skal først spørge

Doris Jakobsen, Siumut, siger til ekstrabladet.dk, at hun først skal drøfte sagen med sit partis hovedbestyrelse, inden hun tager stilling, men hun erkender, at det er en alvorlig sag, der kan berøre Grønland.

Sara Olsvig, Inuit, har udtalt til Grønlandsk Radio, at hun støtter færingerne i makrelstriden.