Vestager forsvandt da ringen faldt sammen

Lurepasseren Margrethe: De radikale kører på frihjul, lyder anklagen fra Enhedslisten

'Tag ansvar' stod der på væggen til De Radikales nytårsmøde på Nyborg Strand, men det er lige præcis, hvad de IKKE har gjort, hvis man spørger Enhedslisten. (Foto: Andreasen Carsten/POLFOTO)
'Tag ansvar' stod der på væggen til De Radikales nytårsmøde på Nyborg Strand, men det er lige præcis, hvad de IKKE har gjort, hvis man spørger Enhedslisten. (Foto: Andreasen Carsten/POLFOTO)

Margrethe Vesteager og den radikale top forsvandt fra debatten, da modstanden mod betalingsringen voksede så højt, at regeringen til sidst måtte droppe planen.

Sådan lyder kritikken fra både SF og Enhedslisten. Her undrer man sig over, hvordan De Radikale kan profilere sig som et grønt parti, når partiet stak halen mellem benene, da presset blev stort.

- De kører efter min bedste overbevisning frihjul. Og det er lidt mærkeligt, for de har været en del af det her, siger Enhedslistens trafikordfører Henning Hyllested om de radikales indsats i forhold til betalingsringen.

Læs også:

Det sagde de om betalingsringen

Han har været med til forhandlinger om ringen i Transportministeriet og oplever, at De Radikale skubbede regeringskollegaerne ind på øretævernes holdeplads.

- Lige så snart, det begyndte at blæse lidt kraftige vinde, så trak de sig tilbage og lod Socialdemokraterne og SF tage slagsmålene, siger han.

Et svært valg
SF’s politiske leder i København, sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen, har samme opfattelse. Hun ærgrer sig godt og grundigt over, at ringen ikke bliver til noget, og ser det radikale lurepasseri som en del af årsagen.

- Hvis de radikale er et parti, der bryster sig at turde tage de svære valg, så er det her et svært valg, man skulle turde tage, siger Ninna Thomsen.

Læs også:

Rosenkrantz-Theil udlover fadøl til Løkke

Regeringen forsøger i disse dage at undgå mere ballade om betalingsringen. Men Ekstra Bladet har talt med kilder i SF’s folketingsgruppe, der er enig med Ninna Thomsen i, at De Radikale i den grand lurepassede, da det for alvor gjorde ondt.

SF’s trafikordfører Anne Baastrup ønsker ikke at kommentere den radikale indsats, men kommenterer blot:

- Livet skal leves forlæns, og det har jeg tænkt mig at gøre nu.

Forsvandt fra forhandlinger
Den seneste tid har Vestager overladt kampen om betalingsringen til Bjarne Corydon og Thor Möger Pedersen. De har kæmpet, men Vestager har holdt lav profil.

- Der har ikke været så meget at sige den seneste måned, for den røg op i regeringstoppen, forklarer den radikale trafikordfører Andreas Steenberg.

Læs også:

Thor Möger: Sådan skaffer vi en mia. kroner

- Men De Radikale er jo også med i regeringenstoppen, men man hørte ikke radikale stemmer, der forsvarede betalingsringen?

- Nej, ikke udadtil i hvert fald. Men der har været nogle interne drøftelser, man ikke har gået i medierne med, siger han.

På grund af en travl kalender havde økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager onsdag ikke tid til at tale med Ekstra Bladet

Svarer på sms
Men det lykkedes at få nogle spørgsmål igennem via sms.

- Hvorfor bryder de Radikale regeringsgrundlaget i forhold til betalingsring?

- Det er ærgerligt, at vi ikke kan løse trængselsproblemerne med en betalingsring - men der står også regeringsgrundlaget, at vi lytter, før vi handler. Og der kommet rigtig, rigtig mange argumenter mod betalingsringen.

Læs også:

Thorning: Jeg har lyttet til danskerne

- Hvorfor har De Radikale ikke deltaget i de seneste forhandlinger i regeringen omkring betalingsringen?

- Det må bero på en misforståelse. Vi har deltaget i regeringens drøftelser om en betalingsring og om bedre og billigere kollektiv transport.

- Hvorfor har De Radikale ikke været mere synlige i debatten om betalingsringen den seneste måned?

- Jeg synes, at Andreas - den radikale ordfører - har gjort og gør det godt, skriver Vestager

Læs også:

De græder over betalingsringens død