Løgn bombarderer generals drøm om topjob

General forhindres i blive forsvarschef, hvis der er hold i mistanke om, at han løj om fanger, mener ekspert.

Generalløjtnant Poul Kiærskou har ødelagt sine chancer for at nå toppen i systemet og blive Danmarks forsvarschef, hvis der er hold i mistanken om, at han har løjet om fanger i Irak.

Det mener lektor ph.d. Peter Viggo Jakobsen, Forsvarsakademiet.

- Hvis det er rigtigt, at han står bag, kan han ikke blive forsvarschef, slet ikke for en regering, som synes, at Irak-krigen var en fejltagelse, siger Peter Viggo Jakobsen.

Poul Kiærskou er nummer tre i den militære rangorden og Danmarks militære repræsentant i Nato i Bruxelles. I 2007 var han chef for Hærens Operative Kommando, HOK.

Politiken skriver, at Kiærskou som hærchef i april 2007 gav ordre om, at Folketinget skulle have et falsk og mere end halveret tal for, hvor mange irakiske fanger de danske soldater havde taget i Irak.

Mens det rigtige tal var omkring 500 fanger, så fik Folketinget tallet 198. Forsvaret har indledt en personalesag mod Kiærskou.

Forsvarseksperten tror ikke, at Poul Kiærskou handlede efter politisk ordre.

- Så dumme er politikere normalt ikke, siger Peter Viggo Jakobsen.

En dygtig embedsmand ved, hvad den politiske chef skal bruge, påpeger lektoren.

- Kiærskou vidste, at det ville skabe en masse bøvl, hvis han sendte de rigtige tal. Det ville være ammunition til oppositionen, siger Peter Viggo Jakobsen.

Den daværende opposition, som nu sidder i regering, var meget imod, at Danmark gik ind i krigen i Irak i 2003. En kommission skal nedsættes for at undersøge grundlaget for krigen.

Påstande om, at Irak havde biologiske, kemiske og atomare masseødelæggelsesvåben viste sig ikke at holde stik.