Frokostpausen er fredet

Det fyger med forslag om at øge arbejdsudbuddet. SF mener dog, de offentligt ansattes frokostpause bør gå fri

(Arkivfoto:)
(Arkivfoto:)

SF freder nu de offentligt ansattes betalte frokostpause.

Fredningen kommer efter, at der seneste dage er blevet nævnt en lang række forslag, herunder frokostpausen, som kan komme i spil under de kommende trepartsforhandlinger. Forhandlinger som skal skaffe et øget arbejdsudbud til S-R-SF-regeringen.

Selv om SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, understreger, at regeringspartiet endnu mangler at gøre sin endelige stilling op til flere at disse forslag, så trækker han grænsen ved netop frokostpausen:

- Jeg kan ikke forestille mig, at det kan blive til virkelighed at afskaffe den betalte frokostpause til de offentligt ansatte. Det vil jo også være en ensidig handling overfor de offentligt ansatte. Men regeringen består af tre partier, som skal forhandle for at nå en fælles holdning.

Ud over frokostpausen nævnes blandt andet store bededag, ligesom de borgerlige partier i årevis har haft 1. maj på ønskesedlen over dage, som lønmodtagerne ikke bør holde fri på. Heller ikke 1. maj kan Eigil Andersen dog "forestille" sig bliver fjernet.

Ifølge Eigil Andersen behøver et øget arbejdsudbud dog ikke nødvendigvis betyde forringelser for lønmodtagerne. SF's arbejdsmarkedsordfører peger på, at det samme mål kan nås ved for eksempel at forbedre arbejdsmiljøet - og nedbringe sygefraværet - ligesom deltidsansatte kan få tilbudt at komme på fuldtid.

- Det her med store bededag må vi kigge på. Men hvis vi ender med at afskaffe den eller andre fridage, så må det være sådan, at det først træder i kraft på det tidspunkt, hvor der må mangle arbejdskraft. Altså når den nuværende arbejdsløshed er faldet drastisk, siger Eigil Andersen.

B.T. citerer kilder i regeringen for, at hvis man virkelig vil skaffe penge til de forbedringer af efteruddannelsen, som der lægges op til under de kommende forhandlinger mellem regeringen, lønmodtagerne og arbejdsgiverne, så er der ikke mange andre mulige ændringer end frokostpausen, der kan give lige så mange penge.